Skip to main content

Julegavetips fra butikkene på Løkka: Interiør, leker, velvære, spiselige gaver og opplevelser

By 23. november 2021januar 3rd, 2022Løkkanytt

Selv om myke gaver er koselige å gi og få, må vi innrømme at vi elsker harde pakker under treet. Her deler butikkene på Løkka sine beste julegavetips med interiør, leker, velvære, mat og opplevelser i fokus.

Løkka byr på en stressfri førjulstid med julepyntede butikker, vakre julegater og god stemning. Det blir julemarkeder flere helger i desember, men også på kultursiden er det mye som skjer.

På Riksscenen i Schous Kulturbryggeri viser Fargespill Oslo forestillingen «Lyset i skyggen» 11 og 12. desember, der barn og unge forteller sin egen historie – på sin egen måte gjennom sang, dans og musikk. Les mer her.

Deichman-biblioteket på Schous Plass inviterer til mange flotte eventer i desember, som julegaveverksted for barna 11. desember. Her blir kjelleren på biblioteket fylt med perler, gamle kopper og garn som barna kan få gi nytt liv til. Les mer her.

9 til 12. desember blir siste mulighet til å få med seg avskjedsforestillingen til en av Norges mest kjente dansegrupper på Dansens Hus. Zero Visibility Corp tar med suksessforestillingen «The Guest» farvel og takker for seg etter 25 års drift. Les mer her.

5, 12 og 19. desember inviterer Naturhistorisk museum til juleverksted i Klimahuset. Her kan man lage julekort- og gaver med vakre ting museet har funnet både på loft og lager. I kafeen vil det bli servert både gløgg og julegrøt i tillegg til enkle lunsjretter og bakst, og det vil være åpne utstillinger og julepyntet museumsbutikk. Les mer her.

Her er 83 fine tips til julegaver innen interiør, mat, velvære, leker og opplevelser fra butikkene på Løkka.

Lush Dive

Lush Dive øverst i Thorvald Meyers gate ved Øvrefoss spesialiserer seg på papir og penner. Butikken har mange fine julegavetips på lur.

Hva med å gi en vakker kalender trykket på 30 grams tynt papir med vakre tegninger på? Papiret gjør kalenderen ekstra spesiell og iøynefallende på veggen, og sidene kan gjenbrukes senere som bursdagskort og lignende.

– Skrivebøkene fra portugiske Emilio Braga er veldig fine og kommer både som linjerte og ulinjerte. Merket ble startet i 1918 og har lange tradisjoner, og bøkene er veldig kule å se på, sier butikksjef Laila Hjelmeland.

Lush Dive har et stort utvalg lekre penner perfekte til jul.

– Pennen fra Ystudio er laget i solid messing og er derfor tung, ligger godt i hånden og er veldig god å skrive med. Den glitrende sparkle-pennen fra Caran d’Ache er en limited edition-versjon med utgangspunkt i en klassiker fra 1969 som er nærmest uforandret. Denne skriver 600 A4-sider, noe ingen andre penner gjør. Merket har nydelig emballasje og disse pennene kommer i flotte gaveesker.

Mitt Lille Hjem

Mitt Lille Hjem nederst i Markveien har både klær og mye flott interiør, smånips og bøker perfekt til jul.

– Vi har mange ulike skåler, glass og vaser i bohemiaglass håndlaget i Tsjekkia fra Anna Von Lipa. Vasene til å henge på veggen er veldig fine å ha enten tørkede blomster eller blomsterstiklinger i, tipser kreativ leder Ida Hansen.

Ellers er trendy håndstøpte snurrelys alltid en populær gave å gi og få.

– «Free the Tipple» er en drinkbok inspirert av kvinnelige rollemodeller opp gjennom årene, hvor hver person har sin drink. Fra Gloria Steinem til Beyoncé.

Deluxe Music

Løkka er så heldig å ha en skikkelig kul musikkbutikk – Deluxe Music, rett ved Birkelunden.

Gitarene fra PRS er veldig populære – og en perfekt julegave til seg selv. Eller til noen som har vært ekstra snille i år.

Headset kr 2770 og lydkort kr 3290 hos Deluxe Music.

– Et headsett er alltid en kjempefin gave som funker til de fleste. Nyheten fra Beyerdynamic er en ny versjon av en bransjestandard som har vært i nesten 30 år, men mindre tungdrevet som funker på smarttelefoner også, foreslår butikksjef Mats Haugen.

– Lydkortet for hjemmemusikkproduksjon er en kjempenyhet fra Universal Audio. Dette er noe av det feteste på markedet og det er ledende med tanke på kvalitet og hva du får for pengene.

Brudd

Visste du at Brudd i Markveien har holdt på siden 1984? Her selger om lag 20 kunsthåndverkere enkle bruksting de har laget, fordelt på keramikk, glass og metall.

Utvalget omfatter alt fra kopper og vaser til smykker med priser på rundt 500 kroner for kopper. Alt lokalt laget i Oslo. Her går 75 prosent av salgsprisen til kunstneren, og resten til driften av lokalet.

Gulating

Har du tenkt på at det faktisk går an å gi en stilig kalender i julegave? Her kan man enten åpne alle lukene samtidig (det anbefales kanskje ikke?) – eller utover romjulen og nyttår.

Hos Gulating selger de både sin populære juleølkalender bestående av både juleøl og helårsøl, tillegg til julebruskalender med 24 gode norske julebrus – og Jingle Balls fra Chili Klaus.

– I kalenderen Jingle Balls åpner du en luke hver dag med ulik styrkegrad. Man begynner ganske forsiktig før siste luke er ganske hot. Her er det sauser, chiligodbiter, snacks og noe sjokolade med chili. Denne var ganske populær i fjor og passer også som julegave, sier butikkmedarbeider June Bjørkhaug.

Gulating har også stilige trekasser med fotballlag på eller med Gulating sin egen logo. Disse kommer i både 4- 6- og 12-pack med eller uten ølflasker i. Gavepakkene er også flotte julegavetips.

Svovel

Nøtteknekkeren kr 299, Håndbok for unge antirasister kr 299, Sykehushunden kr 249 og Polititjuven 299 kr.

Svovel i Rathkes gate har spesialisert seg på flotte bøker til barn og unge. Her har de mange populære julegavetips på lager.

– «Nøtteknekkeren» fra Eventyrorkesteret er en hyggelig og forenklet fortelling fra den originale historien – med moderne vri med originalmusikken fra balletten og fine illustrasjoner. Den passer fra 3 til 9 år, sier butikkmedarbeider Trine Louise Ween.

– «Håndbok for unge antirasister» har vært veldig populær i år. I representasjonens ånd er dette en bok om hvordan man kan bidra til å jobbe mot rasisme, skrevet som en dialog av Tinashe Williamson, med moderne illustrasjoner. Denne er rettet mot de unge, fra circa 9 år og oppover.

Til de mindre barna foreslår hun «Sykehushunden», skrevet av Julia Donaldson, som står bak blant annet suksessen Gruffalo. Boken er veldig fin med tradisjonelle illustrasjoner.

– Polititjuven er en av mine favoritter og er oppfølgeren til Pølsetjuven, som har vært en av bestselgerne våre veldig lenge. Denne handler om vennskap og sjalusi, er veldig morsom og treffer både barn og voksne.

Oslo Sy- og Servicesenter

– Denne symaskinen fra Janome er en perfekt førstegangsmaskin for nybegynnere som vil lære seg å sy. Den har sybord og moderne funksjoner som en start/stoppknapp istedenfor pedal. Men det følger med pedal i tillegg, sier butikksjef og eier Kari Trondsen.

Ellers foreslår butikken et nydelig og praktisk sett med utskiftbare strikkepinner i tre. Perfekt til den som har strikkedilla! I tillegg er det mulig å kjøpe gavekort på garn til jul.

Ostebutikken

Hva med å gi bort en deilig, spiselig gave til jul?

Ostebutikken ved Birkelunden har mange flotte gaver til den matglade.

– Vi har fine italienske olivenoljer med salvie, chili og einebær, grove og skarpe senneper på flotte krukker, sjokolade og salte karameller og mye ost som er deilig å gi bort i gave, sier eier Ingvild Rønneberg, og legger til at det kommer enda flere produkter etter hvert.

De små syltetøyglassene med deilige smaker av fiken, aprikos, kirsebær og timian, klementin og basilikum – og ølgelé med kastanje, er perfekte julegavetips for den frankofile.

Alexis & Borg

På hjørnet ved Rathkes plass ligger interiørbutikken Alexis & Borg. De foreslår flott julepynt håndblåst i Tsjekkia av god kvalitet som fine julegavetips. Disse har et vintagepreg og minner om julepynten fra gamledager i ulike farger og mønstre.

Nydelige skåler og fat i italiensk porselen i ulike blåtoner er også flotte gaver til den som har alt. Alexis & Borg er også på plass på julemarkedet i Grünerhaven 4/5 og 11/12 desember.

Chillout

Dunpledd fra kr 1300 til 1899, jakker fra kr 1799 til 1999, sitteunderlag kr 699, Nordmarkas beste turer kr 449 og Hemmelige Norge kr 399.

– Et originalt puffy blanket med resirkulert dun fra Rumple er fantastisk mykt og fint og passer perfekt som julegave, sier butikkmedarbeider Aya Strand.

Ellers foreslår hun de klassiske jakkene fra Patagonia til både dame og herre, til den som vil se stilig ut på tur og holde varmen samtidig.

– Battery Heated Sit Pad er et sitteunderlag fra et norsk merke som varmer og varer i flere timer.

Ellers har Chillout mange fine bøker, som «Nordmarkas beste turer» som er en bok perfekt å lese året rundt, og «Hemmelige Norge». Det er en inspirerende oppfølgerbok til suksessen «Hemmelige hytter» om folk som har bygd ulovlige hytter litt utenom allfarvei.

Fine Food & Økobutikken/Great Food

På hjørnet bak Pauluskirken ligger to spennende konsepter som deler på ett lokale. Fine Food importerer deilige middelhavsprodukter som oster, pølser, ansjos, oliven, tapenade og pasta. Mens Økobutikken/Great Food har spesialisert seg på økologisk sjokolade og mye økologiske olivenoljer.

Bak sistnevnte står Wolfgang Egge-Jacobsen, som er biokjemiker og har importert økologisk mat i mange år. Her får man mange flotte julegavetips til den matglade. Alt til skikkelig hyggelige priser.

Sprell

Sprell er et aldri så lite mekka for de små – og for store som skal gjøre unna juleshoppingen. Her finner du garantert noe som vil falle i smak.

– Keyboard fra Djeco med ulike melodier er veldig kult og passer barn fra 3 til 6 år. For de litt yngre har vi mange fine treleker, sier butikkmedarbeider Ann Kristine Rødland.

– For de litt større barna er Walkie Talkies blitt populært igjen. Med denne kan man ha en til seg selv og en til en kamerat, og stå hele seks kilometer unna hverandre.

I tillegg trekker butikken frem de søte dukkene fra Miniland med mangfold i fokus.

Sprell-butikkene er de eneste butikkene som selger Andreas Wahl sin fantastiske julekalender med 24 lærerike og morsomme eksperimenter. Her kan man via hans topphemmelige YouTube-kanal gjøre eksperimentene sammen med ham hver dag frem til julaften. Kalenderen passer for barn fra 6-7 år. Vitenkalenderen skal ligge an til å score 10/10 i Nettavisens store test av 67 julekalendere.

Fontanas Kjøkken

Et lekkert tapasbrett må være blant de ultimate julegavene å gi til den som har alt. Fontanas Kjøkken har mange ulike typer i forskjellige fasonger og størrelser i akasietre og sheesham.

Til pastaelskeren vil de morsomme pastatypene fra Good Hair Day Pasta falle i smak. Disse har en fantastisk innpakning og forestiller ulike hårfrisyrer.

Skaperverket

Skaperverket nederst i Markveien har mange morsomme julegavetips på lur.

– Vi har flere typer boller, brødkurver, kakefat, glassunderlag og blomsterpotter håndknyttet i Uganda, hvor kvinnene som lager de får ordentlig lønn gjennom en rettferdig handel. På hvert enkelt produkt følger det med et bilde av kvinnen som har laget akkurat det produktet, sier medskaper Guro Jakobsen.

Butikken har også et godt utvalg smykker, vesker og diverse fra ulike designere – hva med sølvsmykker redesignet av bestikk? Eller en veske sydd i gjenbruk av møbelstoffprøver? En juletruse? Eller keramikk?

– Vi har også massevis av trykk som er veldig fine gaver, med Grünerløkkamotiver som Halléngården, trikken, «siloen» og snart også biblioteket på Schous Plass. Disse er perfekte å ramme inn og henge på veggen.

The Body Shop

Til den som er ekstra opptatt av velvære og beauty, er julekalenderen fra The Body Shop en nydelig gave. Denne ble utsolgt lenge før desember i fjor, og har allerede fått terningkast 6 av KK i år. Dette er en fin gave hvor man får mye for pengene, ifølge butikksjef Line Vedal Størkersen.

– Årets tema er joy og happiness og å ta vare på nære relasjoner. Vår samarbeidspartner denne julen i Norge er Pårørendesenteret, hvor målet vårt er å samle 250 000 kroner til senteret.

Hun trekker også frem årets juleserie fra The Body Shop med duft av plomme, jasmin og pære. Her får man alt man kan tenke seg – som blant annet håndkremer, såper, body lotion, badebomber og duft.

Granit

Pledd kr 799, vaser kr 199 og puter fra kr 249 til 349 hos Granit.

Interiør og nips til hjemmet er alltid perfekte gaver til den som har alt. Hva med å gi en lekker vase eller et deilig pledd i varmende ull til jul? Ellers er de myke putene veldig populære hos Granit akkurat nå. Disse kommer med innerpute og finnes i både avlang og kvadratisk fasong.

Lekestue

Aktivitetsleker fra kr 399 til 439 og heklede bamser fra kr 529 til 569.

Lekestue i Sannergata har mange flotte julegavetips til barna, som eksempelvis myke aktivitetsleker fra Sebra med speil og ulike stoffer og teksturer som engasjerer.

De heklede bamsene med lange bein er veldig søte – og håndlagde i Oslo av Patti Oslo Design Studio.

Olivenlunden 1830

Det blir aldri feil med olivenolje og balsamico i julegave, aldri. Hos Olivenlunden 1830 har de i år satt sammen flere lekre gavesett.

– Juleoljen og julebalsamicoen er deilige på salat og brød, men også gode til julematen – til og med til desserter. Oljen er balansert, god og rund fra en italiensk olivenlund, og den passer perfekt sammen med balsamicoen som er lagret i 15 år, sier butikkmedarbeider Alexandra Oliveira.

Aperitiffpakken er veldig populær – med god grunn.

– Denne inneholder pesto genovese, sort tapenade av oliven, ansjos og kapers, cherrytomater, kjeks og en liten flaske 12 års lagret balsamico.

– Den søte gavepakken er også veldig populær. Denne inneholder pistasjkrem – som er veldig god på alt fra is og frukt og bær til kjeks – syltetøy av appelsin og klementin – som er god å ha på brødskiva eller til kjeks og ost -mandelsjokolader med salt karamell og lys sjokolade og aniskjeks.

@Home interiør

Figurer fra kr 300 til 700, kroppsvaser kr 179 kr, hundevaser kr 398 og Hoptimist kopp kr 129 hos @ Home.

Hos @Home interiør i Sannergata trekker de spesielt frem morsomme pyntefigurer, som skapt for de med en spesifikk hobby. Her kan man gi den som driver med golf, yoga, sykling, lesing eller ski en personlig presang. Ellers har de fine og trendy vaser med kropp på og vaser med hundemotiver.

– Dette er litt annerledes vaser, men vi har også mer klassiske vaser, sier nettsideansvarlig Agnetha Berg.

Hun trekker også frem Hoptimistkoppen som en kollega på @Home har illustrert. Denne kommer i fire ulike farger.

Matkurs

Hva med å gi bort en opplevelse i gave? Matkurs.no holder til i Stockholmgata 8 og har siden 1997 tilbudt spennende og lærerike matlagingskurs for hobbykokker og hverdagskokker.

Her kan man delta på kurs hvor man kan lære å lage italiensk mat, pizza, tapas, pasta, meze fra Midtøsten, vegetarmat, dumpings, sushi, indisk og thai. Matkurs tilbyr også kurs i surdeigsbaking, desserter og kaker, fisk og skalldyrkkurs – og hvordan lage gode hverdagsretter. Her er det garantert noe for enhver smak!

Sjekk ut kursene på deres hjemmesider.

6 steder for julelunsj på Løkka

Juleinnkjøp kan gjøre deg ganske så sulten. Heldigvis bugner Løkka over av mange koselige og unike kafeer og restauranter. Hva med en italiensk pizza eller focaccia på Villa Paradiso? Eller en digg pizza fra kjøkkenet til Parkteatret? Den obligatoriske julebollen på Kaffebrenneriet? En saftig sandwich fra populære Løkka Deli? Eller en vaffel til å få vann i munnen av på Retrolykke? Eller en deilig toast hos Braud Toastbar?


Her finner du en oversikt over butikker og spisesteder på Løkka.

Les også de andre artiklene i serien: Julegavetips til ham, henne og de små fra klesbutikkene på Grünerløkka og Her kan du shoppe vintage på Løkka