Skip to main content

Grünerløkka – en innfødts guide til Oslos sjel

By 2. juni 2020oktober 3rd, 2020Løkkasteder
Olaf Ryes plass

Oslo har de seneste årene vært en stigende stjerne for turister. For hvert år har antallet besøkende økt, til stor glede for det lokale næringslivet og de utallige kulturinstitusjonene byen vår tilbyr.

Den tradisjonelle turisten kommer gjerne for å se Frognerparken, Vikingskipmuseet og Holmenkollen. Fjordbyens utvikling de siste årene, med spennende og innovativ arkitektur og nye kunstgallerier i verdensklasse er også store trekkplastere, passende for en av de raskest voksende byene i Europa.

Vøyenfossen nedenfor Beierbrua og Hønse-Lovisas hus

Men for å virkelig kjenne byens sjel må du forbi de åpenbare attraksjonene. En by vokser ikke opp fra ingenting og selv om Oslo har vært her i mer enn tusen år. Først i dagens gamleby og fra 1624 i kvadraturen under navnet Christiania, er det langs Akerselvas bredder den moderne storbyen vokste frem. Elva som fremfor noen startet industrialiseringens tidsalder og grunnen til at Oslo generelt, og Grünerløkka spesielt er hva det er idag.

Akerselva er ikke en bred, majestetisk elv som en finner i storbyene på kontinentet. Tvert i mot, Akerselva er en smal, rask støm av en elv, full av fossefall og spor etter tidligere tiders industri. Det var denne industrien som skapte Grünerløkka, en gang et slitent arbeiderklassestrøk, idag hjem for de kreative massene, hippe urbanitter og overraskende mange småbarnsfamilier.

Den beste måten å bli kjent med Grünerløkka er derfor å gå langs elva, en favorittaktivitet blant lokale og foreløpig ganske ukjent for turister.

Er du i sentrum er den anbefalte ruten å ta trikken, linje 11, 12 eller 18 opp til Biermanns gate. Eller ta 20 bussen til Torshov og gå nedover.

Langs elven

Du går av i Biermanns gate, og bør kunne høre brølet fra Vøyenfossene et par kvartal lenger vest. Følg lyden og plutselig vil du oppdage et av de mest uventede og naturskjønne områdene i hele Oslo.

Et stopp hos Hønse-Lovisas hus (rødt trehus ved siden av broen) for vafler er bortimot obligatorisk, og hvis du vil lære mer om elvas historie kan du gjøre det på Arbeidermuseet på den andre siden av elva.

Fortsett nedover på gangveiene langs elvebredden. De utgjør deler av det som definitivt er Oslos lengste sammenhengende park. Totalt er det nesten ni kilometer med gangveier langs elva, fra Maridalsvannet, elvas kilde, til utløpet i Bjørvika rett bak Operaen.

Langs elvebredden ligger byens industrihistorie som perler på en snor. Dette er de gamle fabrikkbyggene fra industrialiseringens tidsalder. Mange har blitt bevart og gjenbrukt i en ganske annen industri, den kreative.

Kreativiteten blomstrer

Kunsthøyskolen i Oslo og Akershur, Arkitektur og Designhøyskolen, Høyskolen Kristiania /Westerdals, Dansens hus, Strykejernet Kunstskole og DogA – Design og arkitektur Norge er bare noen av de kreative institusjonene som har funnet nytt liv i de gamle fabrikkbyggene. Således har det som en gang var byens industrielle arterie blitt dens kreative arterie.

Når du har gått forbi to fosser til, passende nok kalt Øvre- og Nedre Foss, kommer du til Vulkan-området. Oppkalt etter det gamle jernstøperiet som holdt til her, finner du blant annet Mathallen, Oslos største og mest mangfoldige matmarked, og Dansens Hus i de gamle fabrikkhallene.

Nøkler på broen ved Kunsthøyskolen i Oslo og Akershus

Her er det særdeles gode muligheter for lunsj, både inne i selve Mathallen og i de mange restaurantene i fotgjengerområdet på den andre siden av Mathallen. En personlig favoritt er Døgnvill burger fordi….vel, gode burgere!

Går du denne turen på en søndag er det et must å sjekke søndagsmarkedet på Blå, noen få hundre meter videre nedover. Er du keen på en fest i kveld har du kommet rett. Jazzklubben Blå har holdt det nede siden 1998 og er kanskje byens kuleste scene for små intimkonserter. Det skjer noe her nesten hver eneste dag, fra hiphopkonserter til bokopplesning – og alt i mellom.

Et annet artig partysted, rett rundt hjørnet fra Blå, er SYNG. Oslos største karaokebar er den beste kuren for N.I.S.S.E syndromet (Norwegian Inherited Stiffness Syndrome) mange nordmenn dessverre lider av.

Ser du sørover fra SYNG ser du en stor steinbro med skulpturer på hver side. Ankerbrua, men bedre kjent som «Eventyrbrua», da hver av statuene viser kjente karakterer fra norske folkeeventyr. Her forlater vi elva for å utforske Grünerløkkas gater.

Inn i handlegatene

Markveien har mange spennende og unike småbutikker

Ta til venstre opp den bratte stien rett før brua. Da kommer du opp til Markveien, Oslos hovedgate for vintage og secondhandshopping. Sammen med parallellgata Thorvald Meyers gate utgjør den hovedaksen gjennom Grünerløkka og det travleste shoppingsområdet. Husk å titte innom sidegatene som forbinder dem, det er her du finner de underlige små butikkene du ikke ante eksisterte.

Har du fulgt denne guiden til punkt og prikke har du allerede gått en ganske lang tur og det er på høy tid med noen forfriskninger. Heldigvis er den superkoselige vinbaren Territoriet neste stopp. Du finner den nesten nederst i Markveien og med mer enn 400 vintyper er det garantert noe for enhver gane! Det er også plenty med steder i nærheten om du heller tørster etter en kald øl.

Fortsett oppover Markveien, de neste kvartalene og sidegatene er antageligvis det mest spennende shoppingstrøket i hele Oslo. Dette er ikke stedet du finner high-end luksusvarer til tusenvis av kroner, heller ikke de store kjedebutikkene som er like over hele verden. Nei, heller en eklektisk miks av secondhand, vintage, design og konseptbutikker. Noen er nye, mange har vært her i flere tiår og et par helt siden 1800-tallet!

Den unike følelsen

Territoriet er en av Oslo mest populære vinbarer

Det er dette mangfoldet av gammelt og nytt, hipt og tradisjonelt, edgy og hverdagsliv som gir Grünerløkka sine unike kvaliteter. Kanskje du vil bruke de neste timene på å jakte skatter du garantert ikke finner andre steder? Kanskje du bare vil vandre rundt og suge til deg Løkkas unike atmosfære? Men husk, vintage og secondhand er den klart mest bærekraftige måten å shoppe på – og når du gjør det, støtter du de små, uavhengige butikkene vi alle innerst inne liker best. Så ikke ha dårlig samvittighet om du bruker litt mer penger enn planlagt. Her er en oversikt over butikkene.

Etterhvert kommer du til Olaf Ryes Plass. Den er lett å finne, første park på høyre hånd, fem kvartaler fra der du kom opp til Markveien. Gå til midten av parken og sett deg ned en liten stund. Et perfekt sted å henge ut en liten stund og se på mennesker i alle fasonger.

Eller kanskje du blir litt rastløs av å sitte for lenge på en benk? Da kan du jo for eksempel:

Gå på galleri!

Atelier Nord er rett syd for deg. Dette galleriet fokuserer på medie og samtidskunst.

På motsatt side av plassen og inn til venstre ligger Purenkel Galleri. Her selges det malerier, trykk og skulpturer. De organiserer også kurs i forskjellige kreative uttrykk.

Spis og drikk!

Her er det kafeer og restauranter på alle kanter. I Grüners gate for eksempel, som avgrenser Olaf Ryes Plass i nord, ligger på rad og rekke:

  • Villa Paradiso, kanskje Oslos aller beste pizzarestaurant? Innerst i lokalet ligger også Bar Bellini som en liten skatt!
  • Eldhuset, hvor du få servert saftige kjøtt og fugl røkt på stedet og forberedt etter beste amerikanske bbq-tradisjon.
  • Theka, en familiedrevet restaurant og bar med en moderne vri på indisk street food.
  • Skaal matbar, en nyåpnet restaurant med en kreativ meny i konstant forandring, og med et spennende drikkekart.
  • Grünerhaven, en institusjon på Løkka! Den grønne oasen er har holdt det gående siden 1978 med sin flotte uteservering.

Her er en oversikt over spisesteder.

Husk også å sjekke ut hva som skjer på Parkteatret. Denne tidligere kinoen ble bygget om til scene og konsertlokale i 1991, og programmet henger over inngangen. Alt fra internasjonale stjerner til lokale komikere bidrar til fulle hus nesten hver eneste kveld. Løkkas mest fotograferte uteservering!

Parkliv i Sofienbergparken

Sofenbergparken er et populært sted å drive forskjellige aktiviteter, eller bare slappe av å grille!

Er det en spesielt fin dag, hvorfor ikke kjøpe med deg litt mat og kanskje en flaske vin og heng ut i Oslos mest liberale park? Denne tidligere kirkegården – det siste hvilested for rundt 60000 innbyggere, er på tross av sin tidligere funksjon kanskje Oslos livligste park. Den ligger bare et kvartal øst for Olaf Ryes plass og på solfylte dager en den full av lokale som leker, griller og nyter andre røykfylte aktiviteter.

Birkelunden.

Søndag er den store markedsdagen her på Løkka og hovedmarkedet finner du i Birkelunden, to kvartal nordover fra Olaf Ryes plass. Følg trikkeskinnene i Thorvald Meyers gate oppover så er du der på et par minutter.

Barrunde

Det er Thorvald Meyers gate som er episenteret for fest og moro på Løkka. Om du går oppover eller nedover finner du garantert et sted som passer deg. Her er det alt fra nattklubber til Tiki-barer – og alt i mellom. Gå på eventyr og husk hyppige pit-stops! Her er en oversikt.

Biblioteket og Schous kulturbryggeri

Deichman Grünerløkka er et vakker bygg på Schous plass

Følg Thorvald Meyersgate sydover. Et kvartal nedover kommer du til Schous Plass og midt på plassen finner du den herskapelige bygningen som rommer Deichman Grünerløkka bibliotek.

Den er faktisk den eldste bibliotekbygningen i landet og har en spesiell plass i hjertet til alle som bor her. Her finner du bøker (åpenbart), konserter, kurs, debatter og den største tegneseriesamlingen i hele landet!

Rett syd for biblioteket, i kvartalet som avgrenser Schous plass, ligger Schous Kulturbryggeri. Navnet spiller på Schous Bryggeri som brygget sine edle dråper her i over hundre år (1873-1981). Nå er det Riksscenen, den nasjonale scene for folkemusikk og dans og Popsenteret – et museum og opplevelsessenter hvor du kan lære om populærmusikkens historie i Norge, som sørger for stemningen.

Rusle rundt

Om du heller vil utforske flere av Grünerløkkas gater, gå skrått over Schous Plass. Bort fra plassen går Rathkes gate opp til Rathkes plass med det store steinegget. Denne korte gata fører deg opp til Sofienbergparken og har noen av de mest uvanlige og interessante butikkene i hele bydelen. Her finner du også restauranten Apostrophe som har en flott uteservering.

Du kan også følge Rathkes gate for å komme til Botanisk hage som utgjør Grünerløkkas østlige grense. Byens kanskje vakreste hage er en perfekt måte å avslutte dagen din her på Løkka.

«Vikingeskipet» i Botanisk hage

Denne foreslåtte rundturen, stedene og aktivitetene foregår på under en kvadratkilometer. Den dekker de viktigste attraksjonene og mest sentrale områdene på Grünerløkka. Men husk, Løkka er stedet du vil gå deg bort. Gatene inviterer deg til å utforske, oppdage og vandre rundt på måfå. Det er det som er sjelen til Grünerløkka. Og sjelen til Oslo – det er Grünerløkka!

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide