Skip to main content

Den forunderlige hagen på haugen

By 29. november 2019januar 14th, 2020Arrangementer, Løkkasteder

Oslo er en by bortskjemt med parker. Vi som bor her har sjelden mer enn et par minutter fra dørstokken til nærmeste grøntområde. En finner sine favoritter og tenker at akkurat denne parken er bittelitt mer min enn alle andres. På Grünerløkka er det mye å velge mellom. Late sommerdager i Sofienbergparken, søndagsmarked i Birkelunden, eller peoplewatching på Olaf Ryes Plass. Alle kjente og kjære grønne lunger for oss som bor her.

Oldemors hage er en fargerik oase

Oldemors hage er en fargerik oase © Naturhistorisk museum

Men skulle vi rangere parkene våre, ja ikke bare Grünerløkkas – men Oslos, er det stor sjanse for at Botanisk hage ville trone øverst. Litt urettferdig siden det faktisk ikke er en park en gang. Den store grønne haugen mellom Grünerløkka og Tøyen tilhører Naturhistorisk museum, og er en hage og veldig mye mer. Her er det samlet over 5000 planteslag, både utendørs, innendørs og i egne veksthus. Alt er katalogisert for forskning, bevaring og formidling, som er Botanisk hages fremste oppgave – og det har det vært i over 200 år!

Det var allerede i 1812 at den siste danske-norske kongen, Frederik VI, skjenket Tøyen Hovedgård til det nystartede Kongelige Frederiks Universitet. Planen var at den omliggende hagen skulle bli botanisk hage. Det ble den i 1814, og er således Norges eldste. Vel hundre år senere åpnet det som i dag er selve museumsbygningene. Siden 2011 kjent som henholdsvis Colletts hus, Brøggers hus og Lids hus. De to førstnevnte Zoologisk og Geologisk avdeling. I Lids hus oppbevares Norges største samling herbarier i tillegg til å være kontorer for forskere og fagfolk. For tiden er Brøggers hus stengt for oppussing, så høydepunkter fra de geologiske samlingene vises frem i Colletts hus.

Rekordbesøk

Gjennom året foregår det et stort antall arrangementer på Naturhistorisk museum. Gratis guidede turer rundt i hagen i sommermånedene, den månedlige frokostmøteserien «Kaffe & Klima», og Bondens marked er bare et lite utvalg jevnlige arrangementer her.

Dette bidrar til at Naturhistorisk museum oppnådde rekordbesøk i fjor med 133.000 besøkende! Og for sikkerhets skyld; dette tallet gjelder besøkende inne på utstillingene. Skulle vi tatt med alle de som jogger, lufter bikkja eller bare vandrer under de store trekronene kan du gange dette tallet med seks! Både lokale og besøkende vet hva slags perle dette er.

Natt på museet

Stemningsfull og skummel bygning

Stemningsfullt og skummelt ©Naturhistorisk museum

Til å være et sted med mye historie og tradisjoner evner museet stadig å fornye seg selv. Jeg blir vist rundt i Colletts hus av Karenina Kriszat, kommunikasjonsleder ved museet. Hun har invitert til premieren på et av de nye arrangementene; Natt på museet. Kort fortalt går det ut på å skru av lyset, dele ut lommelykter ved inngangen og begrense antall besøkende til maks 100 i timen.

Mørket skapet en spesiell atmosfære for store og små

Spennende for store og små på «Natt på museet» ©Naturhistorisk museum

Gjett om det funker! At tyrannosaurus rex er hakket mer skremmende i det flakkende lyset av en lommelykt er en underdrivelse. For å komplementere det hele er det overraskende lydeffekter rundt i museet som skremmer de store og gleder de små. Foreldre som skvetter og frydefulle barnehvin fyller de mørke gangene. Karenina forteller at besøksrekorden fra 2018, er tangert allerede i midten av oktober i år. Her er det klart at de gjør noe riktig!

Vin & Vitenskap

Noen uker senere er jeg så heldig å få være med på «Vin og Vitenskap», et særdeles populært arrangement som denne gangen ble utsolgt i løpet av få timer. «Plantenes Hemmelige Liv» er temaet i kveld og rammen rundt er ærverdige Tøyen Hovedgård.

I Oslos eldste stående trebygning (på sin originale plass) er det samlet et syttitalls mennesker i alle aldre. Vi blir servert et glass vin ved ankomst og fortalt at det er tre foredragsholdere i dag. To er på hjemmebane – forskere fra Naturhistorisk museum, og den tredje invitert fra Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU). Det er gjesten, Siri Fjellheim som får æren av å starte kvelden. Hun forsker på gress og det tar ikke lang tid før salen deler hennes syn på at det er verdens viktigste plante.

Vin & vitensskap foredragsholdere Peter Bøckmann, Marit Grønbech, Andreas Løvold og Siri Fjellheim.

Vin & vitensskap med Peter Bøckmann, Marit Grønbech, Andreas Løvold og Siri Fjellheim.

Så følger Andreas Løvold, trepleier i Botanisk Hage, som absolutt ikke er en plantefysioterapeut (Det er nemlig en beskyttet tittel). Allikevel er temaet hans hvor viktig fysisk bevegelse er for planter, og bruker du oppbindingsstokker på de nye epletrærne dine vil de etterhvert bli late og ufordragelige. Han avslutter med å si at planter har en ubevisst bevissthet om seg selv, og jeg er overbevist om at hjernen hans er minst tre ganger så stor som min.

Marit Grønbech avslutter kvelden med å lære oss hvor sleipe planter kan være for å lure insektene rundt dem til å gjøre det de vil. Orkideer er spesialister på dette og bildene hun viser oss tilføyer en estetisk dimensjon innimellom humring og latterbrøl. Insektene lar seg forøvrig lure hver eneste gang.

Konferansier for kvelden er zoolog og formidler Peter Bøckmann som gjennom kvelden prøver å overtale salen om at dyr er kulere enn planter. Han lykkes ikke helt. Dette var årets fjerde «Vin og Vitenskap» og det ble utsolgt fortere enn noen gang. Om du er interessert i å være med på neste bør du melde deg på Naturhistorisk museums nyhetsbrev, eller følge Facebooksiden deres. Jeg vil i hvert fall gjøre mitt beste for å få det med meg!

Julemarked

Oversikt over julens krydder

Informativt om julens krydder ©Erlend Øyan

Julen nærmer seg ubønnhørlig og tradisjonen tro er de julemarkeder overalt i byen. Botanisk hage er selvfølgelig ikke noe dårligere, og den nest siste lørdagen i november er det fullt av både boder og folk på gårdsplassen til den gamle driftsbygningen. Alt fra hjemmestrikkede votter, til steinprøver og sløydarbeider er til salgs. For de minste er det kanskje tur med hest og vogn rundt i hagen som frister mest. For å fremheve den botaniske dimensjonen er det i Victoriahuset demonstrasjon og utstilling om de forskjellige krydder og blomster som hører jula til. Selv om snøen glimret med sitt fravær, er det ingenting å si på julestemningen her!

Noe for enhver

Livlig marked ute i Botanisk hage

Det er godt oppmøte på de mange arrangementene i Botanisk hage ©Jan Robert Johnsen

Med nærmere hundre forskjellige arrangementer i året, er det alltid noe som skjer på Naturhistorisk museum og i Botanisk hage. Alt fra markering av månelandingen til kvinnedagen sett med insektsblikk kan du oppleve her. Til neste år kan det bli ennå mer på programmet når det nye Klimahuset åpner. En ny arena for å formidle forskning rundt klima og miljø, spesielt rettet mot barn og unge – mer aktuelt enn noen gang.

Men det er slettes ikke nødvending å delta på arrangementene for å nyte dette stedet. Det roer sjelen å vandre rundt Oslos vakreste hage. Det er spennende å oppleve regnskogen i Victoriahuset, snuble rundt i Fjellhagen og lære om vikingens råvarer. Stå ansikt til ansikt med ville dyr fra hele verden, eller reise med tidsmaskinen tilbake til dinosaurens æra!

Den innbydende grønne haugen her midt på Oslos beste østkant ønsker velkommen til nysgjerrige barn i alle aldre. Det er den god på, den har gjort det i 200 år!

Websiden til Naturhistorisk museum, UiO

 

Mer informasjon om Naturhistorisk museum og åpningstider
Mer informasjon om Botanisk hage og åpningstider

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide