Skip to main content

Grünerløkka – stå opp!

By 31. oktober 2022november 23rd, 2022Løkkanytt
Løkka Standup komiker Basefer

I Grünerløkkas mørke kjellere har standup-miljøet befestet seg, og hver uke står en flokk av både kjente og ukjente komikere på scenen og møter sitt publikum fra hele Oslo.

Hva gjør du hvis du er en fremadstormende komiker, med en fremadstormende komikerbror, som ønsker deg en egen scene for å teste ut nytt materiale? Vel, du tar en prat med Andreas på BD57 selvfølgelig! Hva ellers liksom, kom igjen’a!

Omtrent slik foregikk det da Andreas Martinussen, daglig leder på BD57, ble kontaktet av Alexander og Christian Bastiansen i sommer, med ideen om faste standupkvelder på den populære ølbaren i Markveien. Bastiansen-brødrene, som også står bak humorpodkasten Tynn Suppe, ville ha sin egen scene og faste kvelder. De ønsker å kunne teste ut nye vitser og invitere komikerkolleger til å gjøre det samme. 

Kjente fjes

At det var BD57 de henvendte seg til er egentlig ganske logisk. Stedet er kjent for stadig å teste nye ting og arrangementer, alt fra quizkveld til bryggerishowcase. Dessuten har det blitt arrangert sporadiske standupkvelder her tidligere, så energien og infrastrukturen var så avgjort tilstede. Under den velutstyrte baren ligger nemlig et akkurat passe stort kjellerlokale, perfekt for intime standupshow! 

Her består scenen et par paller, latteren smeller i veggene, og annenhver onsdag inviterer Bastiansen-brødrene mer eller mindre kjente komikere hit for å kultivere og kuratere punchlines og toneleie. Blant de mer kjente navnene som allerede har opptrådt på Tynn Suppe, er Martin Beyer Olsen, Galvan Mehidi og Dag Sørås. Om det er allerede etablerte talenter eller morgendagens stjerner som opptrer neste gang er det bare en måte å finne ut av. Kom på Standup!

Fire er bedre enn to

Vet du hva som er bedre enn to faste standupkvelder i måneden? Fire faste standupkvelder i måneden! 

Det innså Mohammed Basefer, nyinnflyttet komiker fra Stavanger og venn og kollega av Bastiansen-brødrene. Siden Tynn Suppe allerede var etablert som en onsdagshappening på BD57, ville han gjerne bruke de ledige onsdagene til sitt konsept. Nemlig open mic kvelder under navnet Løkka Standup.   

Alle må starte et sted og hvis du tror du har en standupkomiker i magen, er det vel egentlig bare en måte å finne det ut. (Selv om få ting kan virke mer skremmende enn å faktisk gå opp på en scene og fortelle vitser til fremmede.) Likevel virker det som om fremtiden vil bli velsignet med en hel, liten hærskare av komikere. Open mic kveldene er fullbooket med komikere til langt ut i januar! Så om du har lyst til å prøve deg har du god tid til å grue deg før du får prøvd deg.

«Dørå»

Mohammed Basefer begynner å bli et kjent ansikt også utenfor komikermiljøet. Etter å ha flyttet ens ærend til hovedstaden for å jobbe med komedie har han nå sin egen NRK serie, Dørå. Her både skriver han manus og spiller rollen som nattklubbeier uten særlige skrupler om hvem som slipper inn. I hver episode er det en mer eller mindre påseilet gjestekomiker som vil forbi dørvakta spilt av Karsten Blomvik. Blomvik har selvfølgelig opptrådt på Tynn Suppe og på Løkka Standup. 

Slike tilfeller er det heldigvis ikke så mange av når det er komikveld på BD57. Her er det lav terskel, lun stemning og høyt under taket, sånn metaformessig sett i hvert fall. Som innflytteren Mohammed Basefer selv sier, «Det er på Grünerløkka et slikt konsept funker. Dette er bydelen som løfter frem nye stemmer, der en tør prøve seg, og vi både ler av og med hverandre.» Så for å oppsummere: Onsdager på BD57 står i humorens tegn. 

Tynn Suppe og Løkka Standup. Annenhver gang. Kjente og ukjente komikere, dagens og morgendagens humorister. Alt til en svært hyggelig billettpris, ofte billigere en halvliter’n du nyter det sammen med. Standup slik standup skal være!

PS. Mer standup!

Jonis Josef på Rabalder Standup 7 november.

Løkka blir om mulig anda morsommere. Rabalder Bar i Thorvald Meyers gate 81 kaster seg på humorbølgen. Her er det Rabalder Bar Stand Up annenhver mandag. Så om onsdag er den faste vaskedagen din, fortvil ikke – Rabalder tar seg av saken!  

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide