Skip to main content

Oslo Pix – filmfestivalen som valgte Grünerløkka

By 9. august 2022Løkkanytt

2022 var ennå et ungt år, da Visit Løkka fikk den gledelige nyheten at vi kunne utvide festivalkalenderen med en skikkelig perle! Filmfestivalen Oslo Pix – et underbruk av Festivalkontoret, som også står bak Film fra Sør og Arabiske Filmdager, ville relansere seg selv etter to år med pandemi og digital festival. 

Da festivalen startet opp i 2017, var festivalområdet aksen mellom Saga og Klingenberg kinoer. Som alle andre måtte også de stenge ned og kjøre digitale løsninger under pandemien, men da det ble klart at 2022 skulle bli året vi starter opp igjen, valgte de å flytte til Grünerløkka. Norges kuleste landsby har nemlig også en «kinoakse». Den går fra Ringen kino i nord, til Vega Scene i sør og tilbyr en noe mer omfattende festivalområde enn avstanden mellom Saga og Klingenberg. 

I området mellom kinoene er det også duket for festival. Det planlegges gratis utekino på Schous Plass og visninger både i Paulus kirke ved Birkelunden og Kulturkirken Jakob i Hausmannsgate, bare et steinkast fra Vega. Utekino-programmet består av tre deler; Utekino for barnehager kl. 12.00, Familiekino kl. 17.00 og Stjerner i sikte kl. 20.30, hver dag fra tirsdag til fredag.

Sist men ikke minst arrangeres det Pix Crawl; en pubrunde der deltagerne får se kortfilmer ved hvert stopp. Ruta går fra Brewdog i Markveien, via Aku-Aku i Thorvald Meyersgate med siste stopp på Oslovelo ved Birkelunden. Det vil også være en etterfest på Oslovelo og crawl’en skjer onsdag 31. august.

Bredt utvalg

Selve festivalen, som løper fra 29. august til 4. september, har et program på over 90 filmer, med geografisk opprinnelse fra Europa og Nord-Amerika. Dette for å komplimentere Festivalkontorets allerede eksisterende festivaler, Film fra Sør og Arabiske Filmdager. 

Filmene er av stor variasjon og favner svært bredt. Mange vil senere komme i ordinær distribusjon på vanlige kinoer, men for Oslopublikummet vil svært mange har sin premiere her.

Åpningsfilmen er «Syk Pike», som får sin Norgespremiere på Vega Scene, 29. august. Filmen som først ble vist under Cannes filmfestival tidligere i år, har fått strålende kritikker og er Kristoffer Borglis andre spillefilm.

Oslo Pix har kommet til Løkka for å bli og vi ønsker dem varmt velkommen. Å avslutte Løkka-sommer’n med en filmfestival er jo akkurat hva vi ønsker oss – kanskje uten av vi egentlig visste det selv! 

Fullt program og info finner du her. Følg også med på updates på Instagram og Facebook-siden.

Foto: Coverfoto: Syk Pike, © Oslo Pix – Festivalkontoret

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide