Har du noen gang sett en film så slående vakker, at ethvert trykk på pauseknappen forvandler TV-en din til et kunstverk?
Omtrent slik forklarte Tone Lundefaret Steinsrud det da jeg ba henne oppsummere MIRAGE filmfestival med en setning. Hun jobber som prosjektansvarlig for Oslos nyeste filmfestival, og fant tid til en prat med undertegnede bare noen dager før festivalstart 12. oktober!
Film er både et av de nyeste og mest mangfoldige medier mennesket har skapt. Det er nesten selvmotsigende at film kan romme så mye som det gjør, når en tenker på de teknologiske elementene en film nødvendigvis må ha. Et lerret, noe å filme med, helst lyd. Ut ifra disse elementene skapes underholdning, propaganda, opplysning og ren kunst. Det er i skjæringspunktet mellom de to siste MIRAGE filmfestival befinner seg. For hvem har sagt at kunst ikke kan være lærerikt, eller at dokumentarer skal være grå og tørre?
Et behov i bransjen
Da MIRAGE startet opp i fjor var det etter inspirasjon fra lignende festivaler i utlandet, særlig IDFA (verdens største dokumentarfilmfestival) i Nederland. Det var også et svar på et åpenbart behov innenfor filmbransjen, særlig dokumentaristene, om å bringe folk sammen over kvalitetsdokumentarer. Derfor er MIRAGE både en publikumsfestival og en bransjefestival. I tillegg til over 30 nøye utvalgte filmer fra hele verden, er det også panelsamtaler, foredrag og sosiale happenings både før og etter visningene.
Det hele sparkes i gang på SALT 12. oktober med fest, badstue, DJ, taler, stumfilmkonsert (!) og selvfølgelig film! Denne første festivalkvelden er som en minifestival i seg selv. I tillegg til nevnte aktiviteter vises det dokumentarer med temaer så varierte som tsunamien i Japan i 2011, via begravelsen til et kjernefysisk anlegg, til hvordan den moderne fiskeindustrien ødelegger havene våre. Et sterkt signal om hva som er i vente de neste dagene.
Vega, selvfølgelig
Fra åpningsfesten på SALT flytter MIRAGE de neste dagene over til Vega Scene, som er hovedvertskap for festivalen. Kinoen nederst på Løkka har de siste årene vokst frem som Oslos fremste sted for alternativ film. Den var således et opplagt visningssted for festivalen og vil bære preg av at noe helt spesielt skjer der i tiden 12.-16. oktober.
Festivalprogrammet har vokst siden i fjor og består av ca. 25 full-lengde dokumentarer og en rekke kortfilmer. Programmet er valgt ut av Egil Håskjold Larsen, filmfotograf og produsent og Racha Helen Larsen, festival og programsjef. Med hjelp fra Martijn te Pas, fra nevnte IDFA, har de saumfart diverse dokumentarfestivaler og nøye kuratert et program som er både mangfoldig og internasjonalt, dog med en rød tråd.
Årets tema
Temaet for årets festival er nemlig Hybriddokumentaren, altså dokumentarer som befinner seg i skjæringspunktet mellom fiksjon og virkelighet.
Det er et uttalt mål for årets festival å utfordre nettopp hva en dokumentarfilm kan være. I den anledning blir det også arrangert både foredrag og samtaler med nasjonale og internasjonale størrelser innen film.
Disse vil foregå både på Vega og på nærliggende Ingensteds, og sørger således for et kompakt festivalområde der du ikke trenger å gå beina av deg for å rekke alt du vil se og høre.
Storfint besøk
Festivalens kanskje største navn er Sir Roger Deakins. Filmfotografen med mange tiårs erfaring i bransjen står bak gigantfilmer som Shawshank Redemption, Skyfall og 1917, og vil snakke om Cinematografi vs. fotografi.
Det vil også bli en sjanse til å få en signert utgave av hans siste bok Byways. Planlegger du dette anbefales det å være ute i god tid; hans siste boksignering i Los Angeles så seks timer lange køer!
MIRAGE Filmfestival er et hjertebarn født av visjonene og idéene til Egil Håskjold og Racha Helen Larsen. Med støtte fra Fritt Ord, NFI, Viken filmsenter og Oslo kommune har de på et lite år skapt en filmfestival av internasjonalt format. Filmene tar deg med inn i verdener du ikke ante fantes og rammen rundt lar deg møte og prate med mennesker du nettopp har delt en unik opplevelse med.
Høsten er her for fullt og høsten er filmtid. Riv deg løs fra sofaen og de generiske strømmetjenestene. Ta turen til SALT, Vega og Ingensteds. Lær mens du ser. Opplev noe du kanskje ikke får sjansen til igjen.
Det sies at kunsten imiterer livet, eller at livet overgår kunsten. Men på MIRAGE er det livet som er kunsten. Intet mindre!
Fullt program og info finner du her. Følg også med på updates på Instagram og Facebook-siden.
Coverfoto: Fredrik Mittet.