Skip to main content

Juleutstilling med maske på

By 30. november 2020Løkkanytt

For tredje gang arrangerer Visit Løkka og Løkka Gårdeierforening en årlig konkurranse om «Beste juleutstilling på Grünerløkka». Denne konkurransen er viktig av flere årsaker. Butikkeierne får et insentiv til å legge litt ekstra i arbeidet med å lage gode juleutstillinger, og innbyggerne får nyte godt av resultatet når de vandrer i gatene og titter i vinduene. I år er det viktigere enn noen sinne å skape god og positiv julestemning, og mange tok på seg maske og tok turen ut for å titte i helgen.

Korona-pandemien er naturlig nok tema for mange av utstillingene, og mange av utstillingsdetaljene handler om de verdiene som settes på prøve når vi opplever så mange begrensinger i hverdagen. Andre tar opp temaet på en mer frekk og humoristisk måte, mens andre igjen holder seg til mer elegante utstillinger. Mangfoldet som er en av Løkkas viktigste verdier, gjelder her også.

1. plass

Prisen på 10.000,- gikk i år til barneskobutikken Lillefot, som har et juletre som bokstavelig talt stikker ut av butikkvinduet. Uansett hvor du ser i utstillingen ser det ut som et julekort; små utsnitt av livet til rampenissen, med små tekstbobler om hva det er vi gleder oss til framover, klemme hverandre, se på film sammen, ligge på en strand i syden, osv. Utstillingen viser oss hva det er vi alle lengter etter i koronatider, der vi står i vintermørket, bak munnbindene våre på en trygg meters avstand. Selv om temaet rører ved savnet i oss, er det viktig å understreke at dette er en veldig artig utstilling! Rampenissene finner på skøyerstreker både i vinduet og inne i butikken, og julemusikk spilles fra en høyttaler i gata som setter stemningen.

2. plass

Som vanlig var Manillusion høyt på pallen, og i år tok de andreplassen med sine to damer kledd til fest som venter på bussen. I likhet med vinneren er det pandemien som er tema for utstillingen også her; med både munnbind på, munnbind liggende i snøen og med en meter mellom de ventende damene. Graffitien på veggen bak de festkledde minner oss om å handle lokalt og ha en god jul.

I det andre vinduet har festen tatt helt av i den lille kohorten med de to festdeltakere, og igjen blir vi minnet om det vi går glipp av med skjenkestopp og julebordnekt. Vinduene er forskjellige men «snakker» sammen og forteller en historie vi kan kjenne oss igjen i. I likhet med vinneren minner den oss om den festen vi kanskje helst skulle vært på, men ikke kan på grunn av karantenerestriksjoner. Utstillingen er tøff, frekk og humoristisk. Dette er skikkelige Løkka-patrioter og har fingeren på pulsen til hva jul på Løkka er.

3. plass

Den tredje pallplasseringen ga juryen hodebry og derfor ble det delt tredjeplass til Håndlag og Frøken Dianas salonger. Her har vi to veldig ulike butikker, med to helt forskjellige måter å tolke julen på og vidt ulike utgangspunkt.

Frøken Dianas Salonger har to utstillingsvinduer og har som alltid en spektakulær og iøynefallende utstilling. I det ene vinduet har de, i likhet med så mange utstillinger i år, tatt for seg koronaviruset og spyler det rett og slett ned i dass! Et statement alle kjenner seg igjen i og applauderer. Damen på do er «all dressed up, with nowhere to go», som tross alt kan bli realiteten for mange denne jula. I det andre vinduet er en fasjonabel nissedame på vei ned pipa for å levere julegaver, og få med seg melk og cookiesene sine. Det er en jule-ekstravaganza i begge vinduene og inne i butikken, med mange fiffige og forseggjorte detaljer det er gjort seg stor flid med.

Håndlag på sin side har gjort mye utav de – om vi får lov til å si det, kjedelige omgivelsene sine. Håndlag er en av de mer avsidesliggende aktørene vi har på Løkka og plassutnyttelsen her er formidabel! De har klart å lage en liten juleskog med grantrær pyntet med lys i mørket, piknik-bord og kjelke utenfor en ellers unnselig fasade. Det er en ordentlig «julekortstemning» i denne utstillingen, og alluderer mot en «norsk jul» på fjellet, og tankene går til en litt mer tradisjonell – gammeldags jul. Og hvem savner vel ikke gamledager nå for tiden?

Jan Robert Johnsen

Daglig leder, Grünerløkka kultur- og næringsforening