Skip to main content

Gin-feberen fortsetter!

By 21. februar 2019mars 11th, 2019Løkkasteder
Gin and tonic på Chair på Grünerløkka med Bareksten-gin

Et lite stykke Løkka speiler seg i de store, runde gin-glassene på Chair. Glassets innhold er i toppklasse, og peker mot en årstid som såvidt har begynt å merke seg i Thorvald Meyers gate. Bare fortau, snø som smelter, sterk sol som bryter med butikkrutene og den blå himmelen som speiler seg i drinkglassene våre.

Trolig på våren spesielt, har den VM-vinnende destillatøren Stig Bareksten selv funnet urter å basere ginen sin på. Når vi smaker GT’en «Bareksten» på Chair fylles munnen med smaker av einebær, koriander, hylleblomst, blåbær og urter, masse urter. Derfor er resten av drinken enkel: nøytral tonic, sitronskall og en kvast koriander. Ærlig og upretensiøst fra et norsk marked som bare vokser; ginen er her for å bli.

Norges første ginbar

Erkan på Chair mikser gin and tonic

Erkan bak baren på Chair. FOTO: Richard Ashton

– Gin er en livsstil! Det er en av de beste brennevinene som brukes i cocktails i dag. Hvis du ser nøyere på de klassiske cocktailene ser du at 70% av dem er laget med gin. Men du kommer ikke bort fra gin&tonic. Over de siste ti årene har ginen blitt utrolig populær og hip. Vi la merke til hvordan ginbølgen drev over England og Spania og bestemte oss for å hoppe på den vi og, sier Chairgründer og medeier Erkan Yelkenci.

Han er en løkkagutt, født og oppvokst, og har holdt seg til Thorvald Meyers gate de siste ti årene. Det startet på Tealounge som barback og barista, før han begynte å mikse drinker og ble barsjef. Fem år etter åpnet de Chair som første gin and tonic-bar i hele Norge.

Interessen for gin plukket han derimot opp mens han studerte business og markedsføring i London.

– Det var helt umulig å ikke bli eksponert til gin i London. England, det britiske imperiet, er grunnen til at gin-interessen har eksplodert over hele verden! Da jeg var i Spania for 7-8 år siden ble jeg også introdusert til deres måte å drikke gin and tonic på. Store, runde copaglass servert med hundrevis av forskjellige gin and tonics. Det var der ideen om Chair startet, sier han.

«Grab a chair»

Atmosfæren i baren ligger i navnet; finn deg en stol og slå deg ned. Erkan forteller at det var en venn, Johan Rock, som kom på navnet.

Husets gin and tonic med granateple og hylleblomst

Huset GT

– Navnet var enkelt å huske og passet utrolig godt til en bar. Alle liker å sette seg ned for en drink og dele bordets gleder. Vi likte ideen om Chair så godt at vi kalte den neste baren Couch, sier han og smiler.

Chair bugner av gin, og har et stort utvalg av norske merker. For dem er det viktig at den norske ginkulturen er på utstilling i hyllene. Der blir det stadig trangere om plassen

– Da vi åpnet Chair var det rundt 60 forskjellige ginmerker i landet. Per nå er det rundt 400-500! Det viser hvor i vinden ginproduksjon er. Med gintrenden fulgte en bølge av ny tonic. Premium-tonic som blir laget i dag utgjør den store forskjellen i smak, og har gjort mye for at det er et så godt marked for gin som det er i dag, sier han.

Erkan forteller at det er ekstra stas at norsk gin produseres såpass lokalt som det gjør, som for eksempel Bareksten fra Hordaland eller Harahorn fra Aust-Agder.

– Vi fokuserer på norsk gin og norske råvarer, siden vi tross alt er Norges første ginbar. Det som er fantastisk med norsk gin er de fleste destillatørene bruker lokale råvarer. Sammenlignet med andre gin-land produserer vi utrolig mye lokal gin. Hva interessen angår er vi ikke helt på høyde med land som England ennå, men det kommer, tror jeg. Det ser vi på Oslo Ginfestival, for eksempel, der bare flere og flere deltar.

Hva drikker sjefen selv mon tro?

Av spørsmålene Erkan blir spurt oftest troner hva han helst drikker selv på toppen. Et spørsmål som ikke nødvendigvis er enkelt å svare på.

– Det er jo komplisert… Jeg elsker alle typer gin and tonics, og det avhenger helt av hva slags humør jeg er i – og settingen! I en seriøs setting ville jeg nok gått for en seriøs London dry med sitronskall, eller en dirty martini. Hvis jeg føler meg feststemt derimot velger jeg fort en mer fruktig og blomstrete gin and tonic. Som vår husets gin and tonic, den er perfekt for fest. Blomstrete gin med hyllebærblomst, toppet med granateple!

Urtedilla

Gin and tonic herbs Chair

Foto: Chair

Selv merker Erkan at folk blir mer og mer interessert i å utforske ginmarkedet, og at mange beveger seg bort ifra den klassiske typen London dry gin, og retter seg mer mot gin-kategorien i det store og hele. Gin har tradisjonelt sett vært dominert av einer, men i de siste åra har ginmerker som ikke legger sin lit på sypressfamilien fått sin tid i rampelyset.

– Interessen for lavendel, agurk og bær er merkbar. Du har de typiske eksemplene som Hendricks og Tanquarey 10, men også ginmerket Brockmans som er basert på grapefrukt, blåbær, bjørnebær. Folk trekkes mot disse typene fordi de selv vil eksperimentere med brennevinet, sier han.

Derfor har Chair det siste året fokusert ekstra på forskjellige urter selv.

– Vårt syn på en god gin and tonic er at du kan gjøre så uendelig mye mer enn å være old school med sitron, lime og grapefrukt. Vi bygger menyen vår på urter som kamomille, oregano, dill, koriander, persille, prikkperikum. Du kan alltid finne de urtene som menyen er basert på på nettsidene våre, sier han.

Dette er en del av butikkhistorier Visitløkka gjør for sine medlemmer.

Tenker du å ta turen til Chair? Onsdager og søndager er det rimelige priser.

Chair holder til i Thorvald Meyers Gate 45, midt på Grünerløkka For mer informasjon om Chair gå inn på: www.chairoslo.no eller ring på +47 926 07 023.

Flere anbefalinger her:

Tørst i Thorvald Meyers gate

Aku Aku cocktails i Thorvald Meyers gate