Skip to main content

Fra operasanger til prinsesseklovn 

By 12. mars 2023april 13th, 2023Løkkanytt

Oslos fargerike klovneprinsesse Abby ble tildelt MOUS-prisen for årets artist i 2023, og er kjent for sine lekne opptredener, ballongkunst, arrangementer for barn og kreative ansiktskunst. Nå har hun gitt ut sin første låt!

«En klovneprinsesse med stjerner på» er laget for barn i alle aldre, men er primært siktet på barn i barneskolealder. Med sin spretne og danseinduserende rytme sørger sangen for god stemning i et hvert barneselskap, og inspirerer til bevegelse og engasjement. Du kan høre låten på Spotify her!

– Jeg fant ut at det burde være en egen Abby-sang, som fanger essensen av hvem Abby er og morroverdenen hun skaper.

Debutlåten er laget i samarbeid med låtskriver Geir Kristian Breivik. Mot slutten av låten bygges en uventet bro, inspirert av Disneys sangunivers. Her kan man synge med og drømme seg bort, rett før sangen bryter ut i en stor fest, forteller Anita.

– Det var viktig for meg å få til en bro med en spesielt fin melodi, som også står i kontrast til up-beat stemningen ellers i sangen. Livet vårt dannes jo av kontraster!

Klovneprinsessen er ikke en tradisjonell klovn, men en glitrende og entusiastisk fargepalett i rosa, lilla, blå, grønn og gul, med stjerneøredobber og krone på. Karakteren har utviklet seg over tid, blant annet influert av Abbys tid i klovnegruppen til MOUS AS; Norges største leverandør av underholdning for barn og unge. Klovneprinsessen begynte i 2020 også å synge, og opptrådte med kjente disney- og musikal klassikere i en live-stream bakgårdskonsert da pandemien brøt ut.

Kvinnen bak klovnen

Anita Abigel Nagyova er en talentfull sanger fra sørøstlige Slovakia som begynte å studere musikk, piano og sang da hun var 6 år gammel. Hun videreutviklet musikkkompetansen med studier innen klassisk musikk og solfeggio, og uteksaminerte med spesialisering i klassisk sang.

I 2010 ble hun medlem av musikkteatergruppen Arcangeli, som ble nominert til Fonogram-prisen i Ungarn. Gruppen fikk tillatelse fra selveste Howard Blake til å utgi den ungarske versjonen av «Walking in the Air» (Arcangeli – Utazás egy hóemberrel).

I 2017 fulgte hun kjærligheten hele veien til Norge, hvor hun videreutdannet seg som sangpedagog og musikkbarnehagelærer, i tillegg til å gå kurs i ansiktsmaling gjennom «The international face painting school». Innen underholdningskunst, musikk og musikkformidling er Anita med andre ord godt skolert.

Det var etter hun flyttet til Norge at hun ble oppslukt av underholdning for barn. Hun ble her oppdaget av MOUS, og utviklet klovneprinsessen Abby. I 2018 fikk hun tildelt MOUS-prisen for årets nykommer, og i 2023 fikk hun den gjeve prisen «årets artist».

– De jobber med veldig mange flotte artister, så det var en stor ære for meg. Det å ha et firma som støtter deg, heier på deg og har tro på dine evner, hjelper utrolig mye for å kunne stå på når man er i gang med sine kreative prosjekter.

Kreativt mangfold

For Abby brakte pandemien med seg rom for kreativ utfoldelse, og hun utvidet i denne tiden underholdningsrepertoaret sitt ved å lære seg ballongkunst. Hun lager blant annet superhelter med sixpack, og diverse kjente karakterer fra Disney og barne-tv.

I dag jobber hun deltid som musikklærer på Høvik barneskole og dirigerer skolens foreldreorganiserte kor, i tillegg til å videreutvikle Abbys morroverden for barn. Koret leide til sommerens avslutningskonsert inn en musiker ved navn Geir Kristian Breivik, som endte med å bli låtskriver for Abbys første sang.

– Han ble inspirert av Abbys fargerike verden, og traff spikeren på hodet i sin beskrivelse av Abby. Sangen ble akkurat slik jeg så for meg!

Anita forteller at Abby så vidt har begynt sin reise inn i musikkens verden, og arbeidet med «En klovneprinsesse med stjerner på» har gitt mersmak. Det er med andre mye å glede seg til for Abby-fansene fremover. Først på tapetet står lansering av debutlåtens musikkvideo, som planlegges å spilles inn på Eikeli skole i mai 2023 i regi og produksjon av Murat Karaca.

– Jeg kan røpe at vi har laget en helt egen Abby-dans, som er koreografert av dansepedagog Camilla Evensen og blir skreddersydd til låten. Det er utrolig viktig for meg å engasjere og inspirere ungene gjennom kunstvirksomheten min. Planen er at skoleelever på Eikeli skole, der Anita tidligere jobbet som musikklærer, skal være statister i musikkvideoen. I tillegg til Camillas dyktige danseelever fra Rælingen kulturskole.

–  Dette er et stort prosjekt og krever mye forberedelse, men jeg er litt som Pippi Langstrømpe: «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert».

–  Jeg føler meg utrolig heldig som kan utfolde meg sammen med mennesker som inspirerer meg, og som brenner for kunsten sin like mye som jeg gjør.

Abby har vært medlem i foreningen vår siden 2019. Finn ut mer her.

Jan Robert Johnsen

Daglig leder, Grünerløkka kultur- og næringsforening