Skip to main content

Flyttemelding!

By 11. desember 2019Løkkanytt, Løkkasteder

Fra Løkkas mørke krok til midten av smørøyet. For dedikerte shoppere er Grünerløkka synonymt med vintage. Alt fra møbler, lamper og kaffekopper til brukte bøker finner du innen et par hundre meters radius. Det er nok allikevel klær de fleste forbinder med vintage og secondhand. Klær må en jo ha, og når pris, bærekraft og individualitet lar seg kombinere er trenden satt.

Fanny står i døren på lokalet

Velkommen til Th. Meyersgate 50

En av butikkene som holder fanen høyt for dette konseptet er Vintage Wear by Ny York.

Etter å ha holdt til på nedre Løkka siden februar 2015, i det innehaver Inger Kristin Haugsevje kaller Grünerløkkas mørkeste gate, flyttet de nylig til nye lokaler i Thorvald Meyers gate 50. Det var kombinasjonen av en leiekontrakt som gikk ut, et ledig lokale og ønske om en mer sentral plassering som gjorde flyttingen mulig.

Sentralt har det da også blitt. Med utsikt til Olaf Ryes Plass og trikkeholdeplassen som nærmeste nabo er dette et lokale de fleste butikkeiere nok misunner dem.

Om dette ikke var nok, så har Inger Kristin kontor i Rathkesgate der hun også har klemt inn en jeansfilial. Og hvorfor ikke; med et lite jeansutsalg fra kontoret, åpent et par dager i uka, betaler det jo for seg selv. En har da ikke master i bedriftsledelse for ingenting heller.

Varierte smykker

Tilbehør hører til!

Vesker og tilfeldigheter

Interessen for vintage og secondhand har Inger Kristin hatt siden tenårene, selv om hun ble butikkeier på Løkka etter en serie tilfeldigheter. Det var kona Guros interesse for å sy vesker av stoffprøver som ble starten. Så begynte hun å selge veskene sine i et butikkollektiv, der de andre medlemmene etter hvert trakk seg ut. Det var da de innså at de ikke lenger kunne leke butikk og bestemte seg for å satse. Når de fem år senere kan flytte inn et av Løkkas fineste lokaler tyder det på at de har gjort noe riktig.

Fanny holder opp to favoritt-skidresser

Fanny Homlung viser frem sine to favoritt-skidresser

Gummistøvler

Det vanligste spørsmålet når man driver en vintage og secondhand butikk er «hvor får dere alle klærne fra?»

Så ofte hører hun det at Inger Kristin har lekt med tanken på å trykke opp en T-skjorte med nettopp dette spørsmålet. (Men om ikke svaret står på baksiden er hun kanskje like langt). I så fall ville det stått at de samarbeider med en større oppkjøper som kjenner deres profil og tråler lager i det store utland på jakt etter de små perlene. Men det hender også at Inger Kristin blir kontaktet av privatpersoner som har noe å selge.

En gang ble hun kontaktet av en dame utenfor Oslo hvis onkel nylig hadde gått bort. Denne onkelen hadde nok en over gjennomsnittet stor interesse for gummistøvler. Haugevis med forskjellige gummistøvler fra de siste fire tiår ble kjøpt, alle i størrelse 41!

Ikke nok med det, noen måneder senere ble hun på ny kontaktet av damen som hadde oppdaget nok en bod stappfull av gummistøvler i samme størrelse. Så de av oss med medium store føtter trenger ikke å frykte at vinteren blir våt, hos Vintage Wear har de gummistøvler nok til de neste fire tiår!

Vintage Wear by Ny York er langt ifra den eneste vintage og secondhand butikken på Grünerløkka. Men det synes Inger Kristin bare er positivt. Det er klart det skaper konkurranse butikkene imellom, men på den annen side ville jo ikke folk ha kommet til Løkka om det bare var en vintage butikk her heller. Positiv konkurranse altså, i ordets rette forstand.

Historisk navn

Og om du synes navnet kan virke litt vel amerikansk-inspirert kommer forklaringen her. Før 1858 lå nemlig denne delen av byen utenfor Christiania. Da det ble nyss om at området skulle innlemmes i byen fra 1858, gjaldt det å kjappe seg. Det var nemlig slik at hus som allerede sto oppført, ikke ble rammet av murtvangen som rådet innenfor byens grenser. Det førte til oppføring av trebygninger (som var mye billigere) i et tempo en tidligere bare hadde sett i den amerikanske storbyen. Da ble det naturlig å kalle denne delen av Løkka Ny York. Navnet lever videre, både hos lokale historienerder som undertegnede og kule vintagebutikker.

Vi ønsker lykke til med nye lokaler og gratulerer på forskudd med fem-årsdagen 1. februar!

Vintage Wear by Ny York finner du i Thorvald Meyers gate 50.

 

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide