Skip to main content

Dette rører seg på Grünerløkka

By 4. november 2022november 9th, 2022Løkkanytt
Soulcake kommer til Grünerløkka

Instagram-vennlige cupcakes, danske it-smykker og italiensk aperitivo-bar. Disse butikkene og konseptene slår seg ned på Løkka denne høsten og vinteren.

Det er spennende tider om dagen. Til tross for flere tilsynelatende tomme lokaler, er det høy aktivitet i kulissene og ikke rent lite som skjer på Grünerløkka. Fra nye kule butikker og koselige kaféer til vinbarer og fristende italienske konsepter.

Dette rører seg på Grünerløkka denne høsten og vinteren.

Instagram-vennlige cupcakes inntar Løkka

I 2020 skapte Soulcake lange køer ut av produksjonslokalet sitt i Toftes gate med folk sultne på saftige, fargerike muffins. Året etter åpnet de sin første kafé på Eger, og nå kommer de endelig til Grünerløkka.

– Dere kan forvente masse farger, gøy og blide folk. Og selvsagt cupcakes i lange baner. Kanskje kommer det til og med noe nytt på menyen, sier Sunniva Thorisdottir og Ragnhild Gaarde.

Soulcake flytter inn i de tidligere lokalene til Fransk Bazar, et lite steinkast unna Olaf Ryes plass. De har også vokst ut av produksjonslokalet i Toftes gate og pakker sakene sine sammen og flytter til Ensjø.

– Vi ønsker å åpne her på Løkka fordi det føles som «hjemme» og vi ville gjerne beholde røttene her selv om vi flytter produksjonen.

Adresse: Grüners gate 5.

Kjent og kjær vintagebutikk med nye lokaler

Rett før sommeren kom nyheten om at Fransk Bazar måtte ut av lokalene sine i Grüners gate.

Nylig åpnet Nina og Didier dørene til den nye butikken sin, denne gangen i kjelleren i Markveien 35. Her har de gode naboer som Retrolykke, Eftir og Floke.

– Det er stort og fint i det nye lokalet. Mye større enn før, tingene får mer plass og kundene er fornøyde, forteller Nina Banggren.

Hun innrømmer at de har hatt litt utfordringer med å få lys i alle de 25 rommene, da kun fire stikkontakter virket, men de har jobbet hardt med skjøteledninger.

– Vi savner selvfølgelig store vindu med dagslys, og de fine treveggene vi hadde, men det er veldig gunstig leiepris her nå og masse areal å boltre seg på – så vi klager ikke!

– Det er fortsatt litt utfordrende å få kunder til å finne oss og komme seg ned i kjelleren. Vi åpnet 15. oktober, men har fortsatt litt å få i orden. Til nå har vi bare pakket ut gamle ting og hentet nye fra lageret. Men snart får vi endelig et stort lass nye varer fra Frankrike.

Adresse: Markveien 35.

Cocktaillegende åpner deli og vinbar på Grünerløkka

En av Grünerløkkas første cocktailbarer (om ikke faktisk den aller første), Bar Boca, har servert tørste sjeler leskende cocktails siden 1998. En stund freste også et varmt sandwichjern i baren med såkalte Cuban Sandwiches med smeltet ost og annet fyll. Det ga nok mersmak.

For snart åpner Bar Boca-familien med Jan Vardøen, Fridtjof Jahnsen og Daniel Gjerde Fouche i spissen vinbar og deli med lokal og god mat fra tidlig på morgenen til sent på kvelden. Og det vegg i vegg, i lokalet til den gamle tippekiosken som la ned for et par år siden.

Fat City har vært planlagt siden 2019, med vinbaren DFC som et koronaprosjekt underveis. Nå er de imidlertid i gang med de originale planene igjen, og åpningen vil skje før jul. Det gledes!

Adresse: Thorvald Meyers gate 30.

Retrolykke åpner ny vintagebutikk

Etter å ha kombinert retro nips og naps med sprøstekte vafler, kremete milkshakes, brunsj og vintageklær, åpnet Retrolykke en egen klesbutikk dedikert til herrer nederst i Markveien i 2017. I starten fokuserte Retrolykke Herre på klær, tilbehør og interiør til den stilige mannen i gata, men etter hvert gikk konseptet over til å bli Retrolykke klær med blant annet vintage og nyproduserte Hawaii- og bowlingskjorter fra merker som Run & Fly og Steady, til både ham og henne.

Ifølge jungeltelegrafen skal Retrolykke med Tonje Fagerheim i spissen nå åpne sin tredje filial på nyåret, nærmere bestemt i de tidligere lokalene til Probat, midt på Olaf Ryes Plass. Mest sannsynlig vil konseptet inkludere vintageklær.

Adresse: Thorvald Meyers gate 54.

Italiensk aperitivobar kommer til Løkka

Kjersti Gjesdal, Antonio Corrado og brødrene Giorgio og Mirko Santonocito fra Palermo åpner aperitivobar på Grünerløkka. Nærmere bestemt i de tidligere lokalene til blant annet Joe & The Juice, vis-à-vis Vinmonopolet. De står bak den populære pastabaren Scarpetta ved Youngstorget.

– Mito står for Milano og Torino og representerer den første aperitivoen, Campari og rød vermouth (fra Milano og Torino), fra siste halvdel av 1800-tallet, sier Kjersti Gjesdal.

– Mi-To i Markveien blir først og fremst et sted for den populære italienske aperitivoen, hvor man tar en drink og spiser litt før selve middagen. I tillegg kommer vi til å ha mye god vin selvsagt, både på glass og flaske, kaffe fra Napoli og sist, men ikke minst serverer vi Maritozzi til lunsj.

– Fra vi åpner blir det Maritozzi dolci e salati, altså denne deilige i utgangspunktet romerske baksten, med forskjellig fyll av både søte og salte variasjoner. Først til Norge, fra Roma til Grünerløkka.

For tiden males og bygges baren, og de spår at åpning mest sannsynlig vil bli i januar.

– Etter å ha jobbet på Grünerløkka i henholdsvis 12 og 17 år kjentes det helt riktig å dra i gang noe selv, som en del av det unike, landsby/storbystedet bydelen er og blir en del av. Vi gleder oss til å være en av de små som Grünerløkka er så heldig å fortsett ha mange av, som viser at det går an å drive med hjertet godt bevart.

– Lokalmiljøet og beboerne er og har en deilig varme, åpenhet og ikke minst et mangfold som vi setter stor pris på, og som vi gleder oss å komme tilbake til.

Adresse: Markveien 46.

Norsk smykkemerke med butikk-atelier på Øvrefoss

Det skjer ting også øverst på Løkka. På forsommeren åpnet det norske smykkemerket Pearl Octopuss.y sin første butikk kombinert med studio og atelier på Øvrefoss, på andre siden av gaten fra populære Liebling.

Bak merket står Cathrine Børter, som startet å perle ørepynt som lignet små blekkspruter under en mammapermisjon tilbake i 2018.

Siden har hun utvidet sortimentet med alt fra iøynefallende halskjeder, snirklete armbånd, store og små brosjer og redesignede blazere.

– For oss så ble Grunerløkka et naturlig valg, fordi det er en balanse mellom shopping, barer, kunst og uteliv her. Det føles kreativ og avslappet, i tillegg til at det er mye mennesker og et utrolig hyggelig miljø her, sier hun.

Adresse: Øvrefoss 6.

Follestad med popup-butikk

I slutten av oktober åpnet Follestad en pop-up i Lindex sine tidligere lokaler i Markveien.

– Vi hadde egentlig sett etter et lokale nede i sentrum, men Grünerløkka er et område hvor det skjer mye. Vi er veldig positive og fornøyde med lokalet og er blitt tatt godt imot, sier André Strøm, regionsjef i Follestad.

Den første butikken ble åpnet i 1923 av Enoch Follestad, med konfeksjon som konsept.

Ettersom Follestad er mest kjent for herreklær, er det mest av det i pop-upen, men også klær til dame. I tillegg er det også fokus på yttertøy til både ham og henne. Planen er i første omgang å ha butikken åpen ut 2022.

– Vi er jo kremmere så hvis det viser seg at dette går veldig bra, skal vi ikke si at det er uaktuelt å åpne permanent butikk her. Men vi har seks butikker i Oslo og det er selvfølgelig grenser for hvor mange man kan ha i en by. Men aldri si aldri.

Adresse: Markveien 35.

Enda et vegansk konsept til Grünerløkka

Nylig åpnet Naturli’ Eatery dørene på Løkka, i det tidligere lokalet til Fru Hagen og senere Kopp. Kafeen tilhører det danske konseptet Naturli’, som har tilbudt plantebaserte alternativer helt siden 1988. Pasta, burgere og salater er bare noe av det som serveres her.

Og det er ingen tvil om at folk har fått sansen for plantebasert mat.

Høsten 2021 kunne Cultivate ønske velkommen i det tidligere lokalet til Sultan, Espresso House og Norlaks Sushi. Her ble det raskt lange køer for å få seg veganske godbiter som lasagne, pestosandwicher, brownies og matcha latte.

Adresse: Thorvald Meyers gate 40.

Folkekjær sushikjede åpner restaurant i Markveien

I 2019 stengte populære Marita Brukthandel, bedre kjent som Maritabutikken, etter 25 år. Siden har det vært ymse pop-ups, før vinduene i lokalet ble dekket med gråpapir i lang tid. Etter at ryktene begynte å svirre om både pizza og sushi, ble det tidligere i år kjent at Sabrura Sticks & Sushi skal åpne ny restaurant her 1. desember.

Sabrura serverer sushi, sticks og asiatisk inspirert mat og med en norsk vri, og er å finne flere steder i landet og i hovedstaden.

Etter å ha blitt kontaktet av gårdeier, har de gjennom dialog og forståelsen de fikk i forhold til hva de ønsket å skape her, fått muligheten til å påvirke og være sterkt delaktige i de helt nødvendige rehabiliteringsarbeidene som måtte gjøres i bygget, ifølge restauranteier Rebecca Töllinen.

– Denne måten å tilnærme seg en så sentral lokasjon i et livskraftig nærmiljø passer vårt konsept, og vår måte å bygge restauranter på. For det er akkurat det en Sabrura restaurant skal være. En «tredje» stue for de som bor, lever og arbeider i vårt nærmiljø, forteller Töllinen.

– Om dette er på gateplan eller på et kjøpesenter, er vår oppgave å skape en restaurant som er tilgjengelig for alle, hvor du kan få en matopplevelse til tilgjengelig pris og hvor du kan spise i ditt tempo, hvor mye du vil og når du vil.

De har stor tro på at buffet- og takeawaykonseptet deres vil være «en viktig del av hverdagskosen til Løkka-beboerne og de som oppsøker området».

– Sabrura Markveien blir vår største restaurant og vi har jobbet fokusert for å få inn elementer som står i stil med Løkka. Vi har flere private rom som leies ut til møter og private arrangement og ser også på leveranse av cocktail og sushi masterclasses. Vi gleder oss til endelig å få åpne dørene og ta imot de første sushi-sultne gjestene.

Adresse: Markveien 67.

Praktmuligheter ved både Birkelunden, Olaf Ryes Plass og Schous Plass

Det er imidlertid ikke bare butikker og konsepter som åpner dørene om dagen. Noen må også kaste inn håndkleet og stenge.

Galleriet Art + Brunch flyttet stille ut av Seilduksgata 15 ved Birkelunden tidligere i år. Før dem sørget The Nighthawk Diner for lange køer av burger-sultne mennesker fra 2010 til 2019, før en sushirestaurant prøvde lykken under korona. Hva som vil skje med lokalet er foreløpig ukjent.

I tillegg står også et lokale ved Olaf Ryes Plass tomt og venter på muligheter. Heller ikke her er det kjent hvem som vil flytte inn enda.

Også Fargestift Vintage stenger dørene etter 2,5 år. Butikken i Herslebs gate 2 ligger sentralt til bare et lite steinkast unna Schous plass og Trondheimsveien.