Skip to main content

Tøyen Bee & Bee

By 25. mai 2023Løkkasteder

Spektakulært hi-tech hotell i Botanisk hage!

Mandag 22. mai åpnet et helt nytt hotellkonsept i Oslos vakreste hage. Hotellet, som har en kapasitet på mange hundre, kanskje tusenvis av gjester, er ikke for de sjenerte. Sjekker en inn her er det greit å vite at noen av rommene er kameraovervåket. Nattlige (og daglige) aktiviteter strømmes direkte via Naturhistorisk museums nettsider

For spesielt interesserte, tenker du kanskje nå? 

Da er det vel på tide å opplyse om at dette hotellet ikke nødvendigvis eksisterer for homo sapiens’ eventuelle overnattingsbehov. Nei, det nye hotellet i hagen er spesielt utviklet for de som på vitenskapsspråk kalles anthophila. På norsk bedre kjent som…bier! (Anthophila betyr forøvrig blomster-elsker. Så søtt!) 

Privat-offentlig samarbeid

Tøyen Bee & Bee, det offisielle navnet på hotellet, er et samarbeid mellom Naturhistorisk Museum, It-selskapet Atea og IBM. Under åpningsseremonien var disse representert av Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo, Christian Brosstad, kommunikasjonsdirektør Atea og Hans-Henrik Merckoll, administrerende direktør IBM.

Fra scenen påpeker Stølen noe vi alle bør bli mer klar over. Bier og pollineringen de gjør, er avgjørende for verdens matproduksjon. Dessuten er et av mandatene til Botanisk Hage å vise frem og lære besøkende om økosystemer, så det er helt naturlig at hotellet ligger her. Brosstad forteller at Atea, som var initiativtager til prosjektet, er Norges mest bærekraftige IT-selskap. Han trekker frem hvor viktig biomangfold er og den skremmende farten vi taper artsmangfold. 

Merckoll forklarer at bærekraft og teknologi ofte er to sider av samme sak. Dette eksemplifiseres tydelig i biehotellet der IBMs sky og analyseteknologi brukes for å lære mer om bienes hemmelige liv. 

Konstruksjonen

UiOs egen insektforsker, Hallvard Elven tar så til scenen og forklarer hvordan hotellet er bygd. Enkelt sagt kan vi si at konstruksjonen er bygd opp rundt en rekke hyller som alle inneholder forskjellige typer tremateriale. I treet er det boret et utall hull av forskjellig størrelse. Det er disse hullene som utgjør hotellrommene. Inne i hotellet er det kameraer og forskjellige sensorer som måler alt fra temperatur til lys og luftfuktighet. Ved å kontinuerlig registrere data økes forståelsen for når og hvor biene har det best. 

For at de små krypene lettere skal finne seg til rette, er noe av «reirmaterialet» gjenbruk fra andre biehotell. For biene er lukt viktig. Lukter det hjemme, så er det hjemme. Det er flere informasjonsskilt rundt om hotellet og selvfølgelig en QR-kode som tar deg rett inn i de forskjellige rommene. Som seg hør og bør på et eksklusivt hotell har rommene også elegante og passende navn. Husk også å ta en titt på baksiden av hotellet. Der holder både administrasjonen; Birådet og den høyt ansette restauranten Bismak til!

Miljøagentene

Dagens mest tankevekkende innlegg kom fra miljøagent Apollo på 13 år. Apollo fortalte om Miljøagentenes arbeid, insekters viktighet og satte fokus på at det faktisk er barn og unge som lider for fortidenes tankeløshet. Heldigvis avsluttet Apollo med en festlig og passende vits:

-Bank-Bank
-Hvem der?
-Bien!
Hvilken bie?
Zoom-Bien!

Så selv om budskapet var dystert, løftet Apollo elegant stemningen før avslutningen av åpningsseremonien. Den var det selveste ordfører Marianne Borgen som stod for. Sammen med Hallvard Elven klippet hun på erfarent vis gullsnoren og erklærte hun hotellet for åpnet!

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen forteller om prosjektet.

Tøyen Bee&Bee er viktigere enn de fleste forstår. Insekter står for ca 30 prosent av alle matproduksjon i verden. Men de trives ikke i byer og forsvinner i et alarmerende tempo. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Klikk deg inn på linken under. Bli kjent med disse små, men viktige skapningene. La deg inspirere og kanskje du til og med vil bygge ditt eget biehotell. Det er enklere enn du tror!

Her kan du lese mer om prosjektet og følge live-streamen fra hotellet.

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide