Skip to main content

Vi SES – hos Øystein og Øystein 

By 23. oktober 2023Løkkasteder

En god forretningside, hardt arbeid og kjærlighet til Løkka. To klarsynte gründere etablerte seg i krysset Helgesens gate / Thorvald Meyers gate allerede tilbake i 2006, og siden har de vært der. Fremdeles svært populære og fremdeles svært uavhengige. Vi har besøkt SES Optikk.

2 X Øystein 

Øystein Aamodt og Øystein Dalen har kjent hverandre siden de sto på ski sammen i Kongsbergtraktene på 80-tallet. Bedre kjent ble de på optikerstudiet i nevnte by på 90-tallet. Etter et lite avbrekk i Bergen og England, endte de opp med å dele leilighet på Grünerløkka i 2005.  

Om det var gjensidig påvirkning eller individuell tankevirksomhet var både Øystein og Øystein svangre med en ide til et nytt optikerkonsept.  Kort fortalt handler det om å sette kunden i fokus. Men akkurat det er jo ikke særlig banebrytende. Men når du etter behandling, tilpassing og salg kan se kunden i øynene og si – Nå har du fått den best mulige individuelle tilpasningen for dine øyne, da begynner det å ligne på noe.  

Når en i tillegg kan tilby et bredt utvalg av håndplukkete brilledesign fra bransjens ledende merker, da ender du opp med en nær sagt perfekt optiker. Du ender opp med SES Optikk! (Et navn som forøvrig er godkjent av Språkrådet, ingen kan beskylde Øystein & Øystein for ikke å være grundige!) 

Som optikere fungerer Øystein og Øystein på mange måter som en førstelinje for øyehelse. Det er de som avgjør om du må videre til øyelege eller om de kan hjelpe deg der de er.  Optikerjobben er mangfoldig og variert. Du jobber tett med mennesker over mange år for å følge opp, og gi den beste individuelle behandlingen. 

I tillegg betjener optikere til dels svært avansert maskineri, og det er en nødvendighet å holde seg oppdatert på den raske utviklingen innen feltet.  Bak dørene i Thorvald Meyers gate 41 finnes det instrumenter for det meste innenfor synshelse som trykkmåling, netthinnefotografering og synsfeltmåling.

Forebyggende øyehelse 

Med til sammen 44 år i bransjen har Øystein og Øystein en god forståelse for utviklingen av synshelsen her til lands. Særlig skjermbruk er noe det snakkes mye om. Det kan jo ikke være bra for øynene våre å til stadighet være som limt fast til en eller annen skjerm. Heldigvis finnes det enkle tiltak vi alle kan gjøre for å være litt snillere med vårt viktigste sanseorgan.  

Ta pauser! Jobber du på skjerm hele dagen, prøv å bryte opp skjermbruken. Om mulig, ikke ha jobbskjermen plassert der du samtidig kan bli blendet av sol og dagslys. Mye tid ute i frisk luft er bra for alt, også øynene. Omega 3, fet fisk og sitrusfrukter er også viktige forebyggende midler. 

Da undertegnende hadde sitt første møte med optiker og ble forklart at jeg fra nå av måtte bruke briller, fikk jeg en dårlig følelse i magen. På tidlig 90-tall var brillebefengte barn et yndet objekt å gjøre narr av og det medførte å bli kalt brilleslange opptil flere ganger daglig.  

På dette feltet har verden virkelig gått fremover, både Øystein og Øystein sier at dette er et ikke-begrep i dag, og at det heller er foreldre enn barn som bekymrer seg over at junior skulle trenge optiske hjelpemidler. Teknologien kommet så langt at kontaktlinser kan tilpasses barn helt ned i 7 årsalderen. Forøvrig kan en viss litterær skikkelse fra England takkes for at mye av stigmaet rundt barns brillebruk er borte. Harry Potter kunne mer enn bare å trylle! 

Design og estetikk 

Suksessen til SES Optikk skyldes mer enn kundefokus og personlig oppfølging. Øysteinene holder hele tiden et godt øye med anerkjente brilledesignere ute i den store verden. Den årlige brillemessa i Paris er en selvfølgelighet å delta på, og andre viktige messebyer i brilleverdenen er New York, München og Milano. 

De gjør et poeng av å ikke kjøpe inn fra store luksusmerker, ofte kjent for helt andre ting enn briller. Da er det bedre å velge fra øverste hylle av rene brilledesignere. Av personlige favoritter trekker Øystein A inn belgiske Henau, kjent for dristige kraftige rammer. Øystein D slår et slag for britiske Cutler & Gross som har laget briller til ikke ubetydelige brillebrukere som Elton John og Bono. 

På et diskre spørsmål om kjendiskunder frekventerer SES Optikk svarer både Øystein og Øystein at det hender. Men nei, vi sier selvfølgelig ikke hvem. 

Reparer, da vel !

Bærekraftig er det også å reparere det som repareres kan og briller er intet unntak. Hos SES Optikk er det bare å komme med slitte eller ødelagte innfatninger. Etter reparasjon og oppusning, har brillene fått nytt liv. Om glasset er knust er det ingen sak å bestille opp nytt og sette det inn i innfatningen igjen. Flere og flere finner ut at dette er et bedre alternativ enn å kjøpe nytt. En god brille er jo som en forlengelse av en selv, særlig når den har hengt på nesen i mange år. 

SES Optikk er et for sjeldent eksempel på en vellykket uavhengig aktør i en bransje som domineres av internasjonale giganter. De er beviset på at et godt konsept og tro på sin ide er forutsetninger for å lykkes. Med fokus på å gjøre sin egen greie istedenfor å følge strømmen, har de skapt et levedyktig foretak som med sine snart to tiår på Løkka er blitt en del av bybildet. 

At gründerne begge heter Øystein og jobber med øyne er en snakkis i bransjen. Øystein og Øystein er skjønt samstemte i at det i hvert fall ikke er en ulempe!  

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide