Skip to main content

Rimfrost – ekte streetwear design fra Løkka

By 8. desember 2021januar 3rd, 2022Løkkasteder

Det er nok lett å tro at Grünerløkka i stor grad dreier seg om Markveien og Thorvald Meyers gate. Og, ja disse gatene er nok utvilsomt Løkkas hovedpulsårer. Men hovedpulsårer er ikke til mye nytte om de ikke har mindre arterier som pumper livet videre til sidegatene våre.

Rathkesgate er en av disse. Skrått over Schous Plass ligger på under hundre meter noen av bydelens mest spennende og nyskapende butikker. Klesbutikken Rimfrost, som åpnet 1. august 2020, er en av disse. Men selv om Rimfrost er relativt ferske i Rathkesgate, har merket holdt det gående i snart ti år. 

Fra ide til virkelighet

Det er Morgan Staangstad som er gründer, primus motor, eier og daglig leder av Rimfrost. Klesinteressen strekker seg tilbake til 2010 da han så smått begynte å gjøre gatepromo for britiske undergrunns-merker. 

Da en tidligere partner lærte seg silketrykk på Strykejernet Kunstskole, ble veien fra promo til eget merke plutselig mye kortere. Gutta spytta inn 500 kroner hver, kjøpte inn t-skjorter og trykte opp sine første originale Rimfrostprodukter på nevnte kunstskole. Offisiell oppstart av nettbutikken var 1. april 2012. Datoen valgte de da «ingen» hadde noen tro på at dette faktisk ville skje, så da kunne de jo like godt spille videre på det. Neste skritt var å gjøre merket kjent. Med stand på musikk og skatefestivaler som Kanalsession, Hang-up, Larvik Open, Rock Stream og Slottsfjellfestivalen traff Rimfrost likesinnede fra hele landet. Antakelig blandet de forretninger med fornøyelser også. 

Endelig et hjem

Morgans døgn har muligens flere timer enn de tildelte 24 resten av oss bakser med. Eller kanskje han bare er flinkere til å utnytte de. Foruten Rimfrost er han i 100% stilling som IT-ansvarlig på ikke mindre enn fire forskjellige skoler her i byen. 

Det var på pendlerruta mellom to av disse, Sofienberg og Elvebakken, han forelsket seg i det lokalet Rimfrost tok over for et drøyt år siden. Men da det endelig ble ledig, etter å ha huset Vegas Video i flere tiår, var selvfølgelig Morgan utenbys. Han sendte en kompis ned for å se på det, eller rettere sagt lukte. Det var nemlig bare en ting som kunne hindre Morgan fra å ta over, nemlig mugg! Det går jo som kjent ikke særlig bra med klær (eller noe som helst annet for den saks skyld). 

Men lokalet luktet godt det, Rimfrost flyttet inn og begynte prosessen med å gjøre det til sitt eget. Nå fremstår det såpass gjennomført at Rimfrost, som Morgan kaller et «tattoo-inspirert, streetwear merke», ofte blir tatt for å være tatoveringssjappe i likhet Electric East, et steinkast lenger opp i gata.  

Fra Polen til Svelvik

Som merket utviklet seg fra de første T-skjortene til rekken av produkter Rimfrost tilbyr i dag, meldte også behovet seg for seriøse partnere. 

Polen var ønskeland å produsere i og deres første der kontakt lovet gull og grønne skoger. Dessverre viste han seg å være en småshady mellommann som utga seg for å jobbe for det Polske merket, Turbokolor. 

For å ikke (nesten) bli lurt igjen dro Morgan til klesmessa Bright i Berlin. Her fant har Turbokolors stand og fikk gjort en avtale om et nytt møte i Polen med deres virkelige mann. Noen måneder senere ble endelig en seriøs avtale inngått, som seg hør og bør over noen øl. Morgan reiste så tilbake for å dokumentere og besøke alle fabrikkene året etter. Han rakk akkurat hjem til Norge før den første store covid-nedstengingen ble innført mars 2020. Litt flaks skal man jo ha.

Selve motivet trykkes mer lokalt, nemlig ved Black Diamond trykkeri i Svelvik. Samarbeidet strekker seg så langt at Rimfrost også fører klær fra Black Diamond i butikken. 

Covid-utfordringer

Som for de aller fleste næringsdrivende har pandemien bydd på seriøse utfordringer for Rimfrost. Butikken var nødt til å holde helt stengt i 3 måneder. Når vanlige kundegrupper som bartendere, tatovører, kokker og servitører selv ikke jobbet, var jo behovet for arbeidsklær ikke-eksisterende. Rimfrost klarte å sikre seg litt støtte fra det offentlige, men kanskje enda viktigere var det at borettslaget i Rathkesgate som eier lokalet Rimfrost er i, bestemte seg for å halvere husleia i den mest krevende perioden. Dette og støtte fra venner og bekjente med tro på Rimfrost og konseptet deres, har vært avgjørende for å holde ut. 

Nå som Oslo gradvis har gjenåpnet går det fremover med stormskritt og Morgan sier det endelig har blitt gøy å drive butikk igjen å legge planer for fremtiden. Nye design, nye partnere og en butikk som vokser. Første milepæl er tiårsjubileet 1. april neste år. Det som mange trodde var en spøk har vist seg å være et levedyktig brand, og med Morgans stahet som drivkraft gleder vi oss til å følge med på hva som skjer videre. Vi håper selvsagt på en invitasjon til den store dagen! Rimfrost finner du i Rathes gate 2.

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide