Rebella, en kleskulturoase

By 3. mars 2019oktober 7th, 2019Løkkasteder

– Rebella er en kombinasjon av bella, det vakre og estetiske, og rebell, det opprørske og ukonvensjonelle. Jeg er jo ikke helt konvensjonell, smiler Audrey Larsen, bak klesbutikken Rebella.

Audrey Maria Larsen, har drevet klesbutikken Rebella i Thorvald Meyers gate i 24 år. På kleshengerne i butikken finner du nøye utvalgte plagg. Hun stryker fingrene over sømmene, langs de delikate strikkegenserenes både tette og løse masker og på gullsmykkene som alle har sin lille historie.

– Dette er en kleskulturoase, sier en av kundene.

Kvalitet i alle ledd

Audrey viser frem en brun skinnveske som er håndvevd, og som er garvet med med bjørk for å gjøre den ekstra myk. Kvaliteten ettergår hun i sømmene.

– Langvarig mote, det er det handler om. Jeg ønsker ha gode, myke og delikate stoffer her, som ull, cashmere, viskose, bomull, lin og silke, og minst mulig kunststoff. Vakre klær og vakker kunst er kanskje ikke det viktigste i livet, men det påvirker oss mer enn vi er klar over.

– Jeg vil selge klær som folk blir forelsket i, som de bruker i mange år fremover. Klær som består av naturmaterialer omslutter kroppen og beveger seg annerledese enn klær laget av kunststoff, de har en type stivhet over seg. Klær skal være behagelige, litt som en «second skin» opplevelse.

Mote som kunst

Butikken satser stort på merker som har et kunstnerisk tilsnitt, men som også er funksjonelle og bohemske. Det italienske merket Transit er blant bestselgerne og henger metervis i butikken.

Over Transit-klærne henger den norske smykkedesigneren Bjørg Jewellery på rekke og rad. Audrey trekker frem kolleksjonen som var inspirert av den surrealistiske kunstneren Dora Maar, som også var musen til Picasso.

– Picasso ødela karrieren hennes, det er med det utgangspunktet denne kolleksjonen er laget. Det er så vakkert! Bjørg er en helt unik norsk designer, det tar ingen ende på hennes kunstneriske kreativitet. Vi er den forhandleren som har mest Bjørg i landet, sier Audrey.

En sansehage

Audrey tenker på butikken litt som en sansehage. De vakre og myke stoffene skal falle riktig på kroppen, de avstemte fargene skal være avslappende, varige og klassiske plagg i garderoben. Å handle på naturens premisser ligger uansett nærliggende for butikkeieren, som ofte snakker med kunder om hennes andre store lidenskap.

– Jeg har dyrket mye av min egen mat de siste 15 årene, og i dag er vi ca 80% selvforsynte med bær, krydder, saft og grønnsaker, og alt er selvfølgelig dyrket økologisk i vår lille hage. Vi har ca 74 forskjellige sorter der. For et par år siden begynte jeg på en to-årig utdannelse i økologisk jordbruk på Høyskolen i Innlandet, jeg tok også kurs i permakultur og jordfruktbarhet. Etter det har jeg holdt flere kurs i økologisk hagebruk og jeg snakker ofte om det med faste kunder i butikken, sier hun.

Med fra starten

Audrey har drevet butikken Rebella i Thorvald Meyers gate siden 1995. Den gangen var det nedgangstider, hun husker at bankrenten var på 17% og at mange la ned eller gikk konkurs. Lokalene på Grünerløkka stod ledig som perler på en snor.

– Jeg var overbevist om at bydelen ville blomstre og bli et sjarmerende og unikt strøk med tiden, litt som Greenwich Village.

Hun sier at hun merker stor forskjell fra tiden hun åpnet til i dag, og at det er tydelig at Grünerløkka står på ønskelisten over stedene turister vil besøke når de kommer til Oslo.

– Løkka har utviklet seg fra å være en lite verdsatt bydel til å bli et hipt og sjarmerende sted med unike butikker og utesteder som flere internasjonale reiseguider og magasiner har skrevet om. Vi merker en stor tilstrømning av turister fra hele verden nå de siste årene.

Baksiden med oppmerksomheten er at pengesterke kjeder gjør sitt inntog i gatene.

– Vi som driver butikk på Løkka har et ønske om at området skal bestå av mange unike og spesialiserte småbutikker, uten for stort innrykk av flere kjeder. Jeg opplever at folk i nærmiljøet er bekymret for det, at vi på sikt kan bli skviset ut. Da er det desto viktigere at vi som butikkeiere og forbrukere støtter hverandre og er bevisste på våre valg, for hvis du vil at vi skal være her i morgen, så må du bruke oss i dag.

Rebella holder til i Thorvald Meyers gate 52.
Besøk Rebellas hjemmeside her.