Skip to main content

Ramona Skosalon – kvalitetssko gjennom generasjoner

By 21. oktober 2019Løkkasteder

I en tid da det virker som om butikker og restauranter på Grünerløkka kommer og går som hipsternes skjegg og skjortemoter, er det godt for en løkkagutt at noen av stedene fra hans barndom fortsatt holder det gående. Nesten nederst i Markveien, nærmere bestemt i nr. 53 ligger en butikk som så avgjort kvalifiserer til å kunne kalles en «stayer» her på Løkka. Ramona Skosalon har holdt det gående i over 90 år (!) og har hele tiden vært en familiebedrift.

memorabilia av avbetaling

Nedbetalingsordninger var nødvendig i de krevende 30-årene.

En veteran

Opprinnelig startet opp i 1928 og drevet av nåværende innehaveres far og bestefar, Eugen Larsen som fikk ansvaret allerede 16 år gammel. I de harde 30-åra var han ikke fremmed for å selge sko til under innkjøpspris bare for å ha omsetning. Sko på avbetaling var heller ikke noe ukjent fenomen, noe diverse memorabilia i lokalet vitner om.

Det har bidratt til å skape en lojal kundekrets, kanskje det viktigste eksistensgrunnlaget for en butikk som har holdt det gående så lenge på samme sted. Faktisk blir vi tidlig i intervjuet avbrutt av en kunde som bekymret spør om det skal legges ned. Det blir selvfølgelig avkreftet med en gang, til kundens store lettelse. Hun nevner at selv om hun nå bor på Sagene, er det hit hun kommer hver gang hun skal ha nye sko.

Mye dreier seg om sko

I dag består den faste besetningen av henholdsvis far og sønn Petter og Martin Larsen, samt mangeårig ansatt Tina Hansen. Det at de alle har jobbet der så lenge og «har sko i blodet» er et annet punkt Martin (38) trekker frem som en styrke. Det er klart man står på litt ekstra og gir mer av seg selv når man har en slik tilknytning til butikken sin. Selv startet han der da han var 19 og blir fortsatt omtalt som «læregutten» da både Petter og Tina har betraktelig lengre fartstid i bransjen. Så får det heller være at det diskuteres sko og butikk både på jobb og under julemiddagen, og at det stort sett er sko som handles inn på ferieturer.

Siden 1928 har Ramona solgt sko på Grünerløkka og Markveien

Siden 1928 har Ramona solgt sko i Markveien 53.

Ramona har vært førstehåndsvitne til den ekstreme forvandlingen Grünerløkka og Markveien har gjennomgått. Fra å være et slitent arbeiderklassestrøk til å bli selvbevisste Osloborgeres favorittbydel. Nå kanskje den fremste indie, vintage og secondhand handlegata i byen. Men dette har også hatt noen uventede og kanskje ikke helt hyggelige konsekvenser. For en tid tilbake nektet en av verdens største skoprodusenter rett og slett å selge produktene sine til Ramona. Grünerløkka og Markveien var blitt hipt og trendy, men det gjaldt visst ikke Ramona. Men da leverandørens salg gikk nedover banket de på døra igjen. Men da var det Ramonas tur til å takke nei. Man har da selvrespekt i denne bransjen også!

Ny nettbutikk

En annen forandring som har påvirket omsetningen, er hvor begrenset det er blitt med parkeringsmuligheter i nærområdet. Mange av de faste kundene er godt voksne og eldre mennesker som har vokst opp på Grünerløkka og nå har flyttet ut. Derfor har Ramona nylig lansert en helt ny nettside med tilhørende nettbutikk for første gang. Den har i skrivende stund kun vært online i fire dager og har derfor ikke så altfor mange salg å skryte av. Men det viser at selv en butikk som bare er ni korte år fra sitt hundreårsjubileum er fullt i stand til å fornye seg.

Kvalitetssko i utvalg

Utvalget et bredt hos Ramona Skosalon, og fagkunnskapen har de i orden!

God service og kvalitet

Etter såpass lang tid er det klart at det blir noen historier og anekdoter å fortelle også. Martin nevner en i overkant sliten og kanskje ikke helt edru herre som kald og våt kom inn for å oppgradere skotøyet sitt. Han fikk den samme, gode servicen alle andre kunder får og trivdes såpass godt at han sovnet midt i skoprøvingen. Han fikk hvile ut et kvarters tid og et par kvalitetssko til en lavere pris enn det sto på prislappen.

Nettopp kvalitetssko er en annen av Ramonas sterke sider. Du finner kjente og respekterte merker som Ecco, Dr. Martens, Timberland og Gaitline i hyllene. Også eksklusive merker som Bubetti og Birkenstock føres av Ramona.

Det er selvfølgelig en liten historie bak navnet «Ramona» også. Det var rett og slett favorittsangen til Eugen. Sunget av den legendariske mexikanske skuespilleren Dolores del Rio, og spilt inn til filmen som også bærer navnet Ramona. (Lytt til originalen).

Få mere for KRONA, kjøp sko i RAMONA

Jordnært slagord!

Navnet inspirerte nok også til det ganske jordnære slagordet vi finner i butikkvinduet som vender ut mot Markveien; «Få mere for KRONA, kjøp sko i RAMONA».

At et så veletablert sted fortsatt får eksistere, side om side med all verdens spennende butikker i Markveien vitner om at Grünerløkka og dets beboere både er vel forankret i historien sin, men samtidig alltid ser fremover. Jeg både håper og tror at Ramona vil kunne holde det gående i 100 år til – det fortjener de!

Ramona Skosalon holder til i Markveien 53.
Besøk Ramona Skosalon på nett

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide