Skip to main content

Raj The Barbershop

By 22. juli 2021Løkkasteder

På det godeste Grünerløkka vandrer det mangt et flott skjegg rundt i gatene. Korte, lange, brede og smale. Noen forseggjorte kunstverk, andre tilsynelatende viltvoksende hakebusker. De er ofte en viktig identitetsmarkør for bærerne og i forlengelse av det, en liten del av Løkka’s identitet så vel. Men kunstverk kan trenge restaurering og busker må så avgjort trimmes fra tiden til annen. Da kan det, som så ofte, lønne seg å overlate jobben til profesjonelle.

Enter Raj

Heldigvis rommer Løkka en særdeles proff barberer ved navn Raj Sharma. Han er innehaver og daglig leder av Raj the Barbershop i Markveien 28. Der klipper, barberer og styler han faste og nye kunder sammen med lillebror Rishib og deres kollega David Baetiong. Raj er ingen nybegynner. Han har hele tolv år bak seg i faget, inkludert læretid, og har jobbet hos kjente frisører som K.A.N, Imperium Frisør og Adam & Eva. I tillegg har han jobbet på Oslo Fashion Week hele seks år via Adam og Eva. Selvstendig ble han i oktober 2018. Da tipset barndomsvennen Quy Bui han om et lokale i hjertet av Grünerløkka. For Raj var det for bra til å si nei; som han selv sier Det er på Løkka skjegget er!

Å tørre å satse

Det lå ikke i kortene at Raj skulle bli barberer og frisør. I India, der familien opprinnelig kommer fra, er det ikke akkurat et høystatus yrke og han begynte først på elektrikerstudie. Men da han innså hvor tidlig elektrikere må opp om morgenen begynte han å se etter andre muligheter. En livslang interesse for hår og styling, en støttende familie og en egen sveis som mest minnet om Playstation-karakteren Jin fra det klassiske fighterspillet Tekken ble avgjørende.

Raj gikk over til frisørlinja og gjorde et så godt inntrykk at hans gamle lærer ofte kommer innom barbershopen for å få mannen sin barbert! Starten høsten 2018 var en suksess. Raj forteller at han stadig måtte ta pauser fra oppussingen og klargjøringen av lokalet for å klippe og barbere kundene sine.

Ting gikk på skinner og forretningen blomstret helt til en viss pandemi begynte å spre seg tidlig på våren 2020. Starten av lockdown’en var ikke så ille som for mange andre. Raj og kollegene hadde jobbet så hardt det siste året at selv om omstendighetene var tøffe kunne det bli godt med en liten pause. Men når lockdown’en bare varte og varte og uker ble til måneder begynte det å se mørkt ut. Den statlige kompensasjonsordningen dekket bare en brøkdel av de faste utgiftene, og konkurs gikk fra noe utenkelig til å bli en reell fare. Men Raj holdt ut, med god støtte fra faste kunder og venner som for all del ikke ville miste sin favorittbarberer.

Ikke nok med det, han lanserte til og med sitt eget, eksklusive klesmerke bare fordi, vel…han kunne!

RTB – ready to wear

Det var kameraten Torry Orderud som står bak merket IDIOM Oslo, som først foreslo det. Raj var ikke vanskelig å be. Det foreløpige resultatet er en tskjorte og en hoodie.

Logoen er rett og slett «Raj The Barber», skrevet i sanskrit som en hyllest til sine indiske røtter. Til høsten lanseres det en jakke som skal designes av Rishib. Han er, om mulig, enda mer opptatt av mote og design enn broren sin så dette kan absolutt være noe å følge med på.

En spesiell feeling

Raj startet karrieren sin som lærling i Vika. Der var klientellet av en ganske annen type enn det er i dag. Meglere og finansfolk, classy ja, men sjelden tid til eller interessert i den praten som alltid skal summe inne på en klassisk barbershop.

Det var derfor Raj valgte seg Grünerløkka. Det er derfor kundene alltid kommer tilbake, gjerne med ca. seks ukers mellomrom, for så lange er faktisk ventelistene. Raj har skapt sin eget sted med den feelingen han alltid har ønsket seg. Det gir grobunn for vekst og for en blomstrende kreativitet. Fra skjegg og hår til eget klesmerke. Hva det neste blir vil tiden vise, men at det blir spennende, originalt og uventet kan vi være sikre på.

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide