Skip to main content

Podkastbyrået Tid og Lyst

By 20. april 2021mai 3rd, 2021Løkkasteder, Næringsliv
Eirik, Pia og Nils Johan foran inngangen til Tud og Lyst podkaststudio

Om det er ett medium som virkelig har vokst seg stort og modnet de siste årene, er det podkasten. Stort sett alt NRK lager av radio slippes også som podkast, strømmegiganten Spotify satser hundrevis av millioner på det og ryktene sier at Schibstedkonsernet snart fremtrer som en lokal gigant på området.

Selv hører jeg nok mer podkast enn ørene mine har godt av, og noe av det første jeg gjør hver morgen er å sjekke hvilke av mine favorittpodkaster som har sluppet nye episoder. Det var derfor en gledelig overraskelse da jeg fant ut hva hjørnelokalet i naboblokka mi var blitt: Podkaststudioet Tid og Lyst!

Erfaring og guts

Det er Pia Beate Pedersen, mangeårig produsent, journalist, podkaster og Løkkabeboer som eier og driver Tid og Lyst. Tidligere holdt hun til hos Villa Sult på Frogner men etter å ha forelsket seg i et koselig, lite lokale, på hjørnet av Sverdrupsgate og Kirkegårdsgata, oppsporet hun rett og slett eieren og overtalte han til å selge.

Deretter fulgte (som det ofte gjør) en intens periode med oppussing før studioet sto klart høsten 2020. Et uttalt mål for Tid og Lyst er at det skal være et hyggelig rom, både fysisk og i overført betydning, som gjester gjerne vil komme tilbake til. Nyttig for enhver podkast, særlig om en inviterer gjester men kanskje spesielt viktig for Pias egen podkast, Pia og psyken.

«Alle har en psyke og jeg vil gjerne snakke om den» er taglinen bak Pia og psyken. Podkasten ble startet opp allerede i 2016 og har til nå rundet over 200 episoder.

Formatet er 3 personer i studio, med Pia som programleder, huspsykolog Simen Fjellstad Holm fra Akerselva-psykologene og en gjest. Gjestelisten har forøvrig rukket å bli svært imponerende. Kristopher Schau, Thorvald Stoltenberg, Thomas Seltzer og Else Kåss Furuseth er bare noen kjente navn som har vært med.

At Pia valgte å lage en podkast om psyken vår er heller ikke tilfeldig. Hun har selv diagnosen bipolar 2 og sier selv at å lage en slik podkast fungerer som terapi. At hun har hjulpet utallige lyttere med å forstå og takle sine egne problemer er det i hvert fall ingen tvil om.

Eirik Newth og Nils Johan Halvorsen i «Romkapselen»

Eirik Newth og Nils Johan Halvorsen i Romkapsel har travle dager med å formidle alt det spennende som skjer innen romfart for tiden. Fra historiske Wernher von Braun, via Kongos romprogram, til Elon Musk og Space X! Foto: Kristian Thorjussen

Romkapsel

En annen populær podkast som produseres av Tid og Lyst er Romkapsel. Rom- og teknologi-podden så dagens lys i 2019 og lages av Pias tidligere NRK kollega Nils Johan Halvorsen og astrofysiker og romfartsentusiast Eirik Newth.

Eirik og Pia var blitt kjent via Pia og psyken, og da han luftet sitt ønske om å lage en romfarts-podd, tente Pia og koblet ham med Nils Johan.

Det var ikke så dumt: Romkapsel er i dag den ledende teknologipodkasten i Norge. De er godt inne på Podtoppens topp 100 og er, som eneste sosiale medium i Norge, en del av ESA’s Star Insider Program. Det vil si at de har en direktelinje til Den Europeiske Romfartsorganisasjonen, med alt det innebærer av insider-informasjon og spennende gjester.

Nylig har gutta i Romkapsel også begynt å livestreame episodene sine, senest med jubileumsepisoden om Jurij Gagarin, så vi kan regne med mye spennende fra den kanten, både på øret og visuelt. De har et helt univers å ta av!

Den lilles fordeler og ulemper

Tid og Lyst er et lite, uavhengig produksjonsbyrå. Fra inngangsdøra til kontor til studio er veien kort, både bokstavelig og metaforisk. Dette gir fordeler de store ikke har. En ide kan pitches, skrives og spilles inn på en dag. Det koster lite å satse på noe nytt. Gjester og potensielle podkastere kan komme rett inn fra gata til et koselig lite sted der de senker skuldrene, har lyst til å være og gjerne blir noen timer ekstra. Slikt bli det gull av.

Men det er også noen ulemper. Med det stadig større tilbudet av podkaster der ute er det en kamp for å bli hørt. Annonsører baserer seg i stor grad på Podtoppen, listen over de mest hørte podkaster i Norge. NRK, som jo ikke er avhengig av reklameinntekter, dominerer denne listen og skyver andre aktører nedover lista. Slik blir de mindre aktuelle og går glipp av potensielle reklameinntekter.

Det finnes alternative inntektskilder selvfølgelig; Pia og psyken har mottatt støtte fra flere stiftelser og legater, blant annet Fritt Ord og Stiftelsen Kaare Berg, på bakgrunn av samfunnsnytten i temaer som tas opp. Romkapsel har entusiastiske fans, de både vippser og kjøper merch, men når det bare er ca. 1% av lyttere som er villig til å betale for programmer skal det mye til før det monner.

Derfor lager Tid og Lyst også podkaster på bestilling. Som det voksende medium det er, innser flere og flere bedrifter verdien av å profilere seg på denne måten. Ikke som et reklameinnslag – men faktisk formidling. Hvem de er, hva de gjør og hva de står for. En genuin personifisering av bedriften som vanskelig kan gjøres på andre måter. Tid og Lyst kan bistå med det meste, fra ide og kartlegging til budsjettering, markedsføring, research og produksjon. Har du ideen så gjør de resten!

Nils Johan Halvorsen i podkaststudio
Eirik Newth i podkaststudio
Daglig leder i Tid og Lyst, Pia Pedersen

Planer og drømmer

Pia og psyken og Romkapsel lages med lidenskap i bunn. Formidlerne har en ektefølt interesse for temaene de tar opp og det skinner igjennom. Men kreative og skapende mennesker har nesten alltid flere interesser. Nils Johan drømmer om å lage mekkepodden, han er over gjennomsnittet interessert i motorsykler.

Eirik holder seg til vitenskapsporet men vil satse bredere enn romkapsel og særlig fokusere på kvinners rolle innen vitenskap.

Pia holder det mer lokalt. Hun vil lage en Løkka-stream! Konseptet er fortsatt på ide-stadiet, men tanken er at lokale beboere og bedrifter kan inviteres med og fortelle om seg og sitt. Kanskje favorittkafeen din vil dele en oppskrift eller en klesbutikk vil holde moteshow utenfor kontorvinduet.

Her for å bli

Både Pia, Eirik og Nils Johan har en nær tilknytting til Grünerløkka. Til sammen har de bodd her i mange tiår og er hjertens enige om stedets unike kvaliteter.

Tid og Lyst som podkast og produksjonsbyrå er nok et tilskudd til Løkkas kreative mangfold og de er hjertelig velkomne. Allerede før de flyttet hit hadde de allerede litt av Løkka i seg. Det vitner mottoet deres om. Tid og Lyst er:

«Det lille, rare podkastbyrået som ikke prøver å være noe annet»

Pia Pedersen ønsker å bidra lokalt, og er nylig valgt som styremedlem i Grünerløkka Kultur og Næringsforening.

Foto: Kristian Thorjussen og Erlend Øyan,

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide