Bak de staselige fasadene på Grünerløkkas bygårder skjuler det seg tusen små hemmeligheter. Koselige bakgårder med sitteplasser og dyrkekasser. Ombygde staller vitner om en annen tid, en tid da bakgårdene hadde en annen funksjon. Men er denne tiden helt forbi?
I hvert fall ikke i Københavngata 2, rett nord for Sofienbergparken. Her holder nemlig Møbelverkstedet til, i huset best kjent som Håndverkergården. Går du inn portrommet her kan du fort få en fornemmelse av fortidens Grünerløkka, da beboerne jobbet på fabrikker langs elva og bakgårdene var fylt opp med verksteder av alle slag.
Håndverkergården har lang historie innenfor produksjon og snekkervirksomhet. Den ble opprinnelig oppført for en Fabrikkeier Volla på slutten av 1800-tallet og det har blitt høvlet og spikret her siden. Siden 1942 har gården fungert som et aksjeselskap der eierne er direkte knyttet til sitt foretak. Det er i dag flere snekkere, en blikkenslager, kunstnere og til og med ølbryggeri i lokalene.
Går du opp den utvendige trappen, til tredje etasje, finner du Møbelverkstedet. Faktisk finner du to Møbelverksted her, et for produksjon og et for restaurering. To selvstendige verksteder som samarbeider tett på sine mangfoldige prosjekter. Møbelverkstedet Produksjon drives av brødrene Pål og Mikkel Hald. Ikke et helt unaturlig valg kanskje, med en far som også var utdannet møbelsnekker. Dessuten er det jo slik at en utdannelse innen håndverk er noe man har for livet. Det kan brukes til så mangt og er noe man alltid kan falle tilbake på, selv om man skulle prøve andre veier i livet.
Arcus’ utstillingslokaler
Baren på Oslo Spektrum
Stoler ved Statsministerens kontor
Varierte oppdrag
Det sier seg selv at hvis en engasjerer et mindre verksted hvor mye lages for hånd, er det unike løsninger og kvalitet som er førsteprioritet. Det vitner da også Møbelverkstedets katalog om. Arcus’ utstillingslokaler og serveringsområde har den diskré elegansen en kan forvente av en tradisjonsrik vin- og spritprodusent. Har du bestilt deg en øl i baren på Oslo Spektrum kan du takke Pål og Mikkel for at du ikke fikk en flis i fingeren på kjøpet. Selveste SMK (Statsministerens Kontor) henvendte seg til Møbelverkstedet da de ville ha replikaer av stoler fra tidlig 1800-tall.
For privatkunder har de laget alt fra svevende trapper til finurlige skapløsninger, mediemøbler og oppbevaringsløsninger for de minst standardiserte kriker og kroker som finnes i alle hjem. For tiden jobber brødrene Hald blant annet med den nye innredningen til Historisk Museum på Tullinløkka. Et omfattende og krevende stykke arbeid. Og uansett hva slags oppdrag fremtiden bringer er to ting sikkert. Det som skapes bak dørene her er unikt og det har kvalitet!
Nytt liv
Om det er hos Produksjon nye møbler blir født, er det vegg i vegg, hos Restaurering, de blir gjenfødt. Her jobber Hanne Bjørk og Anne Cathrine Hagen med å «reetablere originalt utseende» som det heter på fagspråket. Alt fra oldemors gamle kommode til 1800-talls reisekister restaureres til fordums prakt.
Å restaurere et gammelt møbel er mye mer enn bare å pusse, olje eller lakkere på nytt. Hanne forteller at hun først må «lese» møbelet. En grundig forståelse av oppbygningen er en forutsetning for å kunne gjøre jobben så godt som mulig. At kunden er informert og forstår hva – og ikke minst hvorfor ting gjøres som de gjør er minst like viktig. Det forsvarer at prislappen nok kan overstige markedsverdien på objektet. Men så kan en ikke sette en pris på affeksjonsverdi heller.
Kundelisten deres er svært imponerende. Møbelverkstedet Restaurering har spilt en rolle under oppussingen og restaurering av de mest symboltunge institusjonene vi har her i landet. De har hatt oppdrag for Slottet siden 1998 og var prosjektledere under restaureringen av vinduene på Eidsvollsbygningen til grunnlovsjubileet i 2014. Jødisk museum fikk sitt gedigne Torah-skap restaurert her, et oppdrag som på en måte «sluttet ringen» da skapet i sin tid (1921) ble bygd hos Dabrosin snekkerverksted bare noen kvartaler unna i Markveien.
Et spennende oppdrag med mørke undertoner var da Møbelverkstedet ble hyret til å restaurere Quislings bunker under dagens Holocaust-senter, mens det som opplevdes tyngst var restaureringen av Høyesterett etter terroren 22. juli. Det måtte plukkes biter av innredningen fra trærne utenfor bygget og følelsene presset seg på etter de mange, lange dagene jobben tok.
Selv om det selvfølgelig ligger mye prestisje og ansvar i slike jobber, kan mindre oppdrag bety minst like mye. Kunder kommer hit med møbler de har hatt hele livet og ofte arvet fra generasjonene før dem. Å kunne levere fra seg et ferdig restaurert møbel og se gleden lyse opp når kunden ser det endelige resultatet er kanskje det beste frynsegodet ved jobben.
Restaurering av festsalen på NMBU, Ås. Prosjektet er utført med våre samarbeidspartnere Juliane Derry, Anne Marie Skartum, Ilker Dursun og Trine Guriby.
Professor Brøggers kontor på Geologisk museum, UiO ble innredet i 1917 med veggpaneler, sofa, hyller, skap og arbeidsbord langs veggene i rommet. Den nye innredningen ble laget i pitch-pine som nøyaktige kopier av den gamle.
Klokker har vært viktige statussymboler i århundrer. Enten det er store gulvur, små kaminur eller veggur er ofte kassene fint forseggjorte. Her er flere gulvur under restaurering.
Kommet for å bli
De er ikke mange slike verksteder igjen på Grünerløkka. Men de finnes og de trives. Som et gammelt møbel har gården sjel. En håndverkersjel det tar tid å bygge opp. Sporene etter gamle mestere, håndverk og produksjon sitter i veggene og gjemmer seg i kjelleren.
Et maskineri som en gang drev en heis, den store ovnen som varmet opp bygget og frosne unger når de hadde lekt seg kalde i gatene.
I masseproduseringens tidsalder våger Møbelverkstedet å gå mot strømmen og viser at gjort riktig, kan det lønne seg. Tilstrømningen av lærlinger gir godt håp om at det kan fortsette å bevare tradisjonene og håndverket som en gang bygde Grünerløkka. Det er nemlig veldig mye spennende som skjer i sidegatene og bakgårdene på Løkka!
Denne artikkelen er en del av et samarbeid med Grünerløkka Historielag for å forske på og formidle om håndverkstradisjoner på Grünerløkka.