Skip to main content

Manillusion – Retrobutikken som tenker nytt

By 22. mars 2023Løkkasteder

I hjertet av Grünerløkka, nærmere bestemt Markveien 38, er stedet du går hvis du plutselig får lyst på en 50-talls fargeeksplosjon! Butikken med det noe mystiske navnet Manillusion har holdt til på Løkka siden 2011, og er blant landets største på retromote – med en spesiell forkjærlighet for 50-tallet. Jeg tok en prat med Lise Karlsen, eier og daglig leder, om hvordan butikken ble til, hvor de er nå og hvilke nye konsepter det satses på fremover.

Manillusion ble startet helt tilbake i 2005, da Lise skjønte at det var morsommere å jobbe med retromote, enn som key-account manager. Den første butikken hennes lå på Majorstua, men allerede i 2011 gjorde Lise og Manillusion det eneste riktige og flyttet til Grünerløkka. På den tiden var klærne mer goth og rock-inspirert, og Manillusion tilbød både herre og dameklær. Navnet kommer delvis fra denne tiden, men handler også om at mennesket hele tiden omskaper seg. Den klassiske illustrasjon av en skjeggete mann snudd på hodet som blir til en dame, er en typisk manillusion, forteller Lise. 

Etter noen år på Løkka tok Manillusion konsekvensen av det ubestridelige faktum at menn shopper (mye) mindre klær enn kvinner og gikk over til å kun føre kvinneklær. Fokuset gikk samtidig over til mer 50-talls inspirert mote, pluss-minus et par tiår. Spennet strekker seg nemlig helt fra 30-tallet og opp til 70-tallet. Men det er 50-tallet som er og blir ankerfestet.

Derfor kan nok flere bli overrasket over at Manillusion kun fører nye klær, som de selv velger ut på verdens største klesmesser. Det er London som gjelder for retro mote, nærmere bestemt messen London Edge. Her møtes de mest populære og anerkjente merkene innenfor denne sjangeren. Hellbunny, JayLey, Collectif, House of Foxy er blant merkene som blir med hjem. 

En gjennomført stil

Bak de innbydende dørene til butikken lurer det mer enn klær. For hva er vel den perfekte kjolen uten et par matchende sko?  Manillusion har selvfølgelig kuratert akkurat det fottøyet som best matcher klærne deres. De fleste skoene er nå fra Lulu Hun, men her kan du også finne Re-Mix og Lola Ramona. Smykker og annet tilbehør for å komplimentere stilen et også et must. 

Hva synes du for eksempel om en hamburger-brosje eller solbriller til favorittplanten din? Det er jo ingen grunn til at den ikke skal se like fresh ut som deg! En lokal leverandør er smykkemerket Baby Daughter. De spesialiserer seg på negative ordsmykker, intet mindre. For det er jo mye morsommere med et halskjede som sier «fuck you» enn et som sier «lykke»!

Klær som varer

Bærekraft og kvalitet er en viktig faktor når Manillusion kjøper inn klær. Som Lise påpeker; det er klær som varer som er de mest bærekraftige. Derfor kjøper ikke Manillusion inn fra store motehus som oversvømmer markedet med noe nytt annethvert minutt. De velger og handler kun de kvanta de føler seg sikre på å få solgt, og vil heller gå tom for en kjole enn å ha drøssevis liggende på lageret.

Det eksperimenteres mye med nye materialer innen klesbransjen og en av Manillusions leverandører, JayLey, tilbyr nå klær delvis laget av bananskall. Innsiden av skallet har visstnok silkeaktige kvaliteter, og for mer robuste plagg benyttes utsiden. Det ryktes også at Manillusion senere i år får inn en kolleksjon delvis basert på drueskall!

Pant en kjole

Det er ikke bare på materialfronten Manillusion tenker nytt. Tidligere i år presenterte de noe så innovativt som kjolepant. Kort fortalt betyr det at om du en gang har kjøpt en kjole hos Manillusion (og det har nok ganske mange der ute) kan du nå ta den med tilbake og få en tilgodelapp! Du kan rett og slett bruke en gammel kjole til å finansiere din neste. Godt for deg, klesskapet og miljøet. Ideen oppsto under pandemien og er et snedig og elegant konsept, særlig nå som alt bare blir dyrere. Kjoler kan leveres inn hele tiden og så arrangeres det kjoleslipp med jevne mellomrom. Således bidrar butikken både til den sirkulære økonomien, sin egen synlighet i forhold til vintage markedet og til at andre kan få glede av den kjolen du har bakerst i skapet. 

Eller lei en

Manillusion inngikk nylig et samarbeid med nettbutikken Fjong. Skjønt nettbutikk er her et noe misvisende begrep. Fjong driver nemlig med utleie av klær. Om du har en stil som skifter med årstidene, eller kanskje er så heldig å bli innbudt til rød-løper fest, trenger faktisk ikke klesskapet å være et stadig voksende lager. Hos Fjong kan du finne din favoritt Manillusion-kjole og leie den for en kveld eller en hel måned. Dette er et konsept det er all grunn til å tro at bare vil bli større og hva er vel lurere enn å være med på det?

Manillusion er en institusjon på Grünerløkka. En butikk med livets rett, godt forankret i sine retro-røtter, med i hvert fall ett øye på fremtiden. De tenker nytt og eksperimenterer samtidig som de holder fast på sin egen unike identitet. Kort sagt, noe av det beste Løkka har å by på! 

Her kan du følge Manillusion på Facebook og Instagram.

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide