Skip to main content

Jose’s – fra Mexico til Markveien

By 19. januar 2023Løkkasteder

Det nyeste tilskuddet til Markveiens voksende matscene er her – etter noen omstendelige omveier underveis! Jose’s Taco & Quesadilla bar åpnet 12. Januar i Markveien 42, men at det var her den skulle ende opp var langt ifra en kalkulert plan. 

Det var heller den siste lenken i en lang rekke tilfeldigheter, som jo livet stort sett er. Jose’s eies og driver av herrene Torgeir og Jose Ambriz Standal, partnere både i forretningslivet og privat. Det har de vært siden de møttes på noe så gammeldags som en nattklubb i Los Angeles, da millenniet var helt ferskt. Jose, som hadde flyttet fra Mexico til L.A. som barn, jobbet på denne tiden som kokk. Torgeir jobbet som servitør og de delte begge en drøm å eie og drive sin egen restaurant en dag. 

Drømmen kom ett skritt nærmere virkelighet da Jose og Torgeir flyttet til Norge i 2006. Jose tok seg jobb som kokk og etterhvert også kantineleder, og opparbeidet seg således kunnskap om hvordan bransjen fungerer her på berget. Innimellom slagene slo de fra seg på andre måter, nærmere bestemt på Drammen golfklubb. Her tilbrakte de mye tid, og da jobben med å drifte klubbens kafe ble ledig, tok de sjansen. Uvurderlig erfaring med tanke på å en dag eie sin egen restaurant. 

1. runde

Drømmen ble endelig realisert i 2017, da de etter mye leting ble tilbudt et lokale i mat-mekka som har vokst frem rundt Mathallen og Vulkan. Snart blandet meksikanske krydderdufter seg med alt annet dette området har å by på, og det kunne virke som Torgeir og Jose endelig hadde landet der det var meningen de skulle være. 

Men et hissig, lite virus ville det annerledes. Jose’s valgte å holde åpent så mye som mulig under pandemien. Men selv om de fikk utsettelse på både skatt og moms hjelper det ikke i lengden når kundegrunnlaget svikter helt. Og når staten først skal ha sitt er det ingen kjære mor. Etter å ha snudd hver sten og jobbet hardere enn noen gang måtte Torgeir og Jose til slutt innse realitetene og legge ned restauranten senhøsten 2022. Men da bobestyrer kom inn for å gjøre sitt, kom det også med en oppløftende oppfordring. Konseptet var levedyktig og om mulig burde de prøve igjen. 

2. runde

Et større kjøkken og et større lokale sto høyt på ønskelisten for runde to i restauranteventyret. Denne gangen var også tilfeldighetene på deres side. 

Etter å ha lest om nedleggelsen i Avisa Oslo ble Torgeir og Jose kontaktet av daglig leder på restauranten som holdt til i lokalet i Markveien. Han tilbød gutta å overta lokalet og kontrakten, med alt av interiør så å si klart. Et tilbud om en nesten åpningsklar restaurant kunne de ikke si nei til. 

På rekordtid gjenåpnet Jose’s Taco & Quesadilla i Markveien med over dobbelt så mange plasser som i det gamle lokalet. Kjøkkenet er betydelig større, og så stort at det åpner for cateringdrift som gir Jose’s mer enn ett ben å stå på.

Særpreg fra hjemlandet

Enhver selvstendig restaurant trenger sitt særpreg for å skille seg ut fra mengden. For Jose’s er det naturlig at dette særpreget destilleres ut fra røttene til Jose Standal Ambriz selv. Som sjefskokk er det hans oppskrifter som er hjertet og sjelen i restauranten. Salsaen og krydderblandingene er familieoppskrifter fra hans mor og mormor. De samme han vokste opp med, da han tilbrakte sine barneår i Colima på Mexicos vestkyst. Så godt vokter Jose på disse familiehemmelighetene at det er han – og bare han, som tilbereder disse. 

Noen ganger fører denne autentiske matlagingen til ufrivillig komikk. Det har hendt at nordmenn, vant til fredagstacoen som vi er, sier noe som at «slik skal da ikke tacoen se ut!». Men så blir tilbakemeldingen ofte «det var kjempegodt!». Det kan også norsk-meksikanere som ofte kommer innom for Jose’s street tacos, skrive under på.

For mye godt!

Menyen i dag tilbyr en rekke fristende retter, både til lunsj og middag. Quesadillas, tacos og burritos er en selvfølge, og som kommer i både kjøtt, vegetar og fiskevarianter. For en vennegjeng kan en Amigo sharing platter være et godt alternativ. Jose’s har også en rikholdig barnemeny. Både norsk og meksikansk øl finnes i baren, og kjøper du mat her før kl. 21 koster en 0,4 liter bare sympatiske 55 kroner. Som seg hør og bør finnes også et godt utvalg av Mexicos nasjonaldrikk Tequila og gutta har planer om å utvikle deler av restaurant til en bar avdeling. 

Mens vi venter på våren 

Det er ingen hemmelighet at det er knallhardt arbeid å drive en uavhengig restaurant i Oslo i dag. Jose’s er en historie om ikke å gi opp og bruke de mulighetene man har. Til våren håper de å kunne utvide med en liten uteservering og allerede nå ser de seg nødt til å utvide staben. 

Kokker og servitører med en forkjærlighet for meksikansk mat oppfordres herved til å søke! Januar er for mange den kjipeste måneden i året. Våren og sommeren virker som en evighet unna og måneden er kjemisk fri for høytider som kan bryte opp hverdagen. 

Heldigvis finnes steder som Jose’s, en varm meksikaner i Markveien, som skapt for å tine opp frosne nordmenn! Mer info på sidene deres, og følg dem gjerne på Instagram.

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide