Skip to main content

Fellesverkstedet – kreativitet til felles beste!

By 9. januar 2019mars 11th, 2019Løkkasteder

Det skjer spennende ting i Seilduksgata 29. Den vakre bygningen fra 1914 – «Støperiet» er pusset opp, og snart åpner «Fellesverkstedet». Vi var nysgjerrige på hva dette egentlig er, så vi tok en prat med daglig leder Graham Hayward for å finne ut mer.

Hva er egentlig Fellesverkstedet for noe?
– Fellesverkstedet kunne egentlig ikke være enklere, alt ligger i navnet – vi er et verksted for alle! Hvem som helst kan leie seg inn hos oss og lage hva som helst, med hjelp og assistanse fra Fellesverkstedets ansatte.

Kan du fortelle litt om hvordan det hele startet?
– Det hele startet for nærmere tiår siden,som et frivillig prosjekt som skulle forsøke å løse noen av utfordringene kunstnere har med tilgang til forutsigbare produksjonsplasser. Ettersomtiden gikk,åpnet vi opp tilbudet til hele spekteretav kreative mennesker. I dag brukes vi av cirka 40% kunstnere, resten er en god blanding av designere, arkitekter, produktutviklere –og vanligemennesker som vil gjerne lage noe!

Dere åpner nå på Grünerløkka, fortell kort om veien fra Urtegata og opp til Seilduksgata?
Det har vært en lang reisefra Urtegata til hvor vi er nå –nærmere 10 år med oppturer og nedturer. Historien er lang og mange dyktige mennesker har hjulpet til underveis. Det er ikke bare bare å bevege seg fra et frivillig prosjekt i etfalleferdig bygg til et nyoppusset Seilduksgata. Vi har få hjelp av både finansieringspartnere og sponsorer, så som Kulturrådet, Kulturetaten, Sparebankstiftelsen, DNB, Kulturdepartementet, Kulturminnefondet, Unge Kunstneres Samfund, Grafill, Enova og Byantikvaren i Oslo.

Hva finner man av utstyr hos dere?
– Vi har tatt med oss det gamle utstyrstilbudet som består av blant annet maskiner for trebearbeiding, CNC-produksjon og trykk. Vi har et ganske begrenset budsjett til nytt utstyr i Seilduksgata – men det vi har, har blitt brukt til å fylle manglene i disse eksisterende maskinparker. For øyeblikket jobber vi med finansiering av helt nye verktøy for bearbeiding av metall.

Kan du gi noen eksempler på ting som er bygget hos dere?
– Det er så mye som har blitt produsert, men det er selvfølgelig noe prosjekter som har betydd ekstra mye for oss. For eksempel Siri Aurdals storskala rør-installasjon «Bølgelengde». Den var ganske utfordrende, men resultatet ble imponerende  – spesielt siden en variant ble senere vist på Venezia Biennalen og kjøpt inn av Nasjonalmuseet. Et helt annet morsomt prosjekt var Miguel Valenzuelas pannekake-robot. Det var en ganske enkel konstruksjon, og han trengte kun tilgang til en laserkutter for å produsere en prototype. Men den prototypen ble til gjengjeld brukt til å lage pannekaker til Barak Obama, og senere ble det til ett av de mest vellykkete prosjekter på Kickstarter.

Kan hvem som helst av privatpersoner, institusjoner og firmaer bruke dere?
– Ja, når vi sier hvem som helst, så mener vi hvem som helst! Men du må gjøre det selv! Hvis du ikke har erfaring er ikke det noe problem, det er derfor Fellesverkstedets ansatte er tilstede. Det du må ha selv, er en idé og vilje!

Du har selv vært prosjektleder for denne massive renovasjonen og de nye lokalene som nå er ferdige. Når åpner dere?
– Vi trodde vi skulle ha dørene åpne for lenger siden, men det viser seg at gamle bygninger trenger mye kjærlighet hvis de skal kunne stå på egne ben igjen! Men nå er vi i mål og åpner mandag 14. Januar kl. 9.00!

Hva koster det?
Tilgang, konsultasjon, veiledning og opplæring er gratis, man betale for kun bruk av maskiner og verktøy. Kommersielle prosjekter betaler fullpris, men de har subsidierte priser for annet bruk (75%). Hvis man har behov for materialer kan de bestille for deg slik at alt er klar når du kommer.

Har du en super idé du vil teste ut? Har du lyst til å kjenne lukten av sagflis og trykksverte? Vi gleder oss til åpningen av denne boltreplassen for kreative mennesker, og er veldig spent på hva som kommer ut av huset i Seilduksgata fremover! Du kan lese mer om Fellesverkstedet på sidene deres, og følge dem på Facebook og Instagram.

Fellesverkstedets priser

Kostnader (ink. mva) Fullpris Lavterskel
Monteringshall* (1 sone), pr. time
156,- 39,-
Treverkstedet, pr. time 500,- 125,-
CNC fres, pr. time 585,- 146,-
Laserkutter 585,- 146,-
* Det finnes også en arealrabatter ved behov for bruk av flere soner (maks 4), og en langtidsrabatt for stor-skala produksjoner.
Jan Robert Johnsen

Daglig leder, Grünerløkka kultur- og næringsforening