Alexis & Borg – Fra Madrid til Schæffers gate

By 8. november 2019 Løkkasteder

Til Løkka kommer folk fra hele byen, landet og verden. De kommer for å shoppe i Markveien og Thorvald Meyersgate. For å spise godt på Mathallen, for å feste på de utallige barene og klubbene. En varm sommerdag er det gjerne Sofienbergparken eller Birkelunden som frister. Men hva med alt det som ligger innimellom?

Skilt med veiviser

Det er greit med en veiviser når butikken ligger i en sidegate.

For det finnes jo bakgater her som alle andre steder – og det er i bakgatene man utforsker, oppdager det uventede, og går seg bort med vilje. Kommer du med trikken til Schous Plass; kryss den og gå opp Rathkes gate, til plassen med egget.

Der, på hjørnet av Schæffers gate og Kirkegårdsgata ligger en elegant, forseggjort, lysende liten butikk. Alexis & Borg er nye i gata, men gamle i bransjen. Etter mange år i Madrid flyttet Jon Anders Loe og Daniel Gonzalez til Oslo først og fremst for at sønnen deres skulle lære seg norsk, men også for å lære nordmenn litt om interiør, antikviteter – og at oransje vegger ikke nødvendigvis er så fint som interiørbladene vil ha det til.

Bakgrunnen til herrene vises tydelig også i utvalget. Typisk skandinavisk design finner du ikke her. Det er overdådig, skinnende og luksuriøst, produktene kommer fra syd-Europa og det synes!
Faktisk er det eneste norske produktet i butikken duftlys. Til og med det tilsynelatende urnorske elghodet på veggen er laget i Spania, og er kun dandert med norske flagg for å hjelpe på overgangen!

Tro på området

Overdådig lysekrone

Jon Anders’ julegave til seg selv – hvis han fikk velge.

Det er ikke til å komme bort ifra at beliggenheten, med all sin bortgjemte sjarm, ikke er preget av enormt mye gjennomgangstrafikk. Men det tror Jon Anders kan være i endring. Nye butikker og barer er planlagt rundt Rathkes plass og nedre del av Rathkes gate har i flere år vært et alternativ til Markveien når det gjelder uavhengige nisjebutikker.

Neste år er Millskvartalet ferdig med nesten 150 nye leiligheter i umiddelbar nærhet, og fire nye næringslokaler. I tillegg har Alexis & Borg en påkostet hjemmeside, og selv om ikke alle kjøper designsofaer på nett hjelper det absolutt kunder å finne frem til den lille perlen.

Tar med seg jobben hjem –bokstavelig talt

Dekorative gjenstander

Overdådig og eksklusivt kjennetegner produktene.

Når man driver med design, interiør og antikviteter er det klart det gjenspeiler seg i hjemmet også. Jon Anders beskriver leende hjemmet deres på Frogner som et museum og forteller at de fleste antikvitetene befinner seg der. Det er interiør og designprodukter det fokuseres på i lokalene nå, å fylle opp med antikviteter kunne blitt for mye av det gode.

Men kanskje, om ikke så altfor lenge ønsker Jon Anders og Daniel å åpne en bitteliten filial. Det er flere aktuelle lokaler i nærheten, og ideelt sett ville antikvitetsdelen også ligge på Rathkes plass. Når de blir spurt om hvilken av varene de helst ville gitt i julegave til seg selv er Jon Anders rask med å peke ut en overdådig lysekrone, mens Daniel har lagt sin elsk på et marmoraktig maleri. Når undertegnede får spørsmålet tilbake og velger ut en særdeles komfortabel lenestol, forteller paret at treseteren i samme stil allerede står hjemme hos dem.

Overdådig seng i uteleieleiligheten

Det er greit å ha flere ben å….ligge på!

Flere ben å stå på

Et annet smart grep de har gjort er å bygge om en del av butikklokalet som de eier til en utleieleilighet. Den gir en fin ekstrainntekt, men fungerer også som et showroom for interiørprodukter og møbler de selger. Jon Anders forteller at leiligheten er særlig populær blant par. Det er kanskje ikke så rart, da det er en gedigen dobbeltseng som dominerer det elegante oppholdsrommet. Her kan man gjemme seg bort med sin kjære og gjerne tilbringe hele helga i senga. Det er det den er laget for!

Lillys butikk

Lokalene til Alexis & Borg ligger på hjørnet av Schæffers gate og Kirkegårdsgata. Tidligere var det en sy- og strikkebutikk her drevet av den legendariske syersken Eli Tønneberg. Lokalet er kanskje mest kjent for å være stedet der NRK-serien «Lillys Butikk» ble spilt inn på slutten av 90-tallet.

Det har hatt den koselige konsekvensen at det titt og ofte kommer innom barn i alle aldre, på utkikk etter Lilly. Noen blir kanskje litt skuffet da de blir møtt av Jon Anders eller Daniel istedenfor Lilly, men det har også ført til at butikken kan skryte på seg drop-in kunder som har kommet så langt unna fra som Steinkjær.

Med bakgrunnen sin, investeringen de har gjort, og erfaringen de bringer med seg hjem fra Madrid er Jon Anders og Daniel her for å bli. Og hvem vet, kanskje sønnen deres engang vil ta over. Det hadde vært passende, butikken er kalt opp etter han.

Alexis & Borg ligger på hjørnet av Schæffers gate og Kirkegårdsgata og her kan du også se flere bilder.
Besøk Alexis & Borg på nett.

 

Erlend Øyan

Erlend Øyan

Skibent og Osloguide