Skip to main content

Vintage Jeans – endelig hjemme!

By 20. desember 2023Løkkasteder

Etter en omstendelig reise er denim-institusjonen Vintage Jeans endelig kommet på plass! Det har seg nemlig slik, sånn ganske kort fortalt: 

I 2015 startet vintage-entusiast Inger Kristin Haugsevje (heretter bare kalt IK) en liten butikk i Leirfallsgata nederst på Grünerløkka. Et par år senere, med den klare bevisstheten om at det var jeans som var den virkelige lidenskapen – og behov for kontorplass, leide hun et lite lokale i Rathkes gate. Tanken var å rendyrke vintage-jeans konseptet her og samtidig ha en dedikert kontorplass. 

I 2019 gikk leiekontrakten for lokalet i Leirfallsgata ut, men der en dør lukkes åpner det seg gjerne en annen. Et fint lokale ved trikkeholdeplassen på Olaf Ryes plass ble ledig, og det er en flott lokasjon for en jeansbutikk! 

Fremtiden så lys ut, men dette var på tampen av 2019 og snart skulle verden se ganske så annerledes ut. Pandemien herjet med oss alle, særlig de små og uavhengige bedriftene. Og når det endelig så ut til å være over, kom Ukraina-krigen med påfølgende energikrise, lavkonjunktur og fandens oldemor.  

Til slutt var det ikke lenger bærekraftig med to lokaler i en bydel og det måtte tas et valg. Og valget ble å flytte Vintage Jeans til Olaf Ryes Plass. 

Altså videreføres jeans konseptet i vintage-lokalene! 

Japan leder an 

Det er nok mange vintage-entusiaster som opp gjennom årene har flokket til IKs butikk som synes dette er trist. For IK var det viktigste å fortsette med det hun brenner for, nemlig denim, dongeri og olabukser. Kjernekonseptet har alltid vært kvalitet og work-wear. Denim er ur-arbeidsbuksa og selve symbolet på arbeidsklær med kvalitet. Vi kjenner jo alle til Levi’s og den ikoniske modellen 501 som er alle moderne jeans sin mor og lenge symbolet på amerikansk kvalitet. 

Derfor var det interessant å høre IK fortelle at det nå er japanske denim-produsenter som leverer det ypperste. Ekte denim-heads vet visstnok at det bare er japansk vev som virkelig gjelder. Forklaringen på det ligger i historien. Da amerikanske denimprodusenter fornyet og effektiviserte på 50-tallet, sikret japanske tekstilbedrifter seg de gamle vevstolene. På denne tiden var rockabilly-moten på fremmarsj og skapte fornyet etterspørsel etter slike bukser. Japanerne ville kopiere den vestlige moten, men endte med å forbigå de vestlige produsentene i kvalitet.  

To japanske merker verdt å merke seg er Edwin og Evisu. Førstnevnte, som ved en liten omstokking av bokstavene blir Denim, er særlig populært blant yngre entusiaster. Den såkalte ungdommen har jo omfavnet 90-tallsmoten med sine ekstremt baggy-jeans og Edwin leverer! 

Evisu, som ved oppstart produserte kun 14 par jeans om dagen, eksporterer i dag til hele verden. De er også populære på second-hand markedet så med litt flaks, kan det være du kommer over et par på Vintage Jeans. 

Et annet merke verdt å nevne er kanadiske Naked & Famous. Dette er IKs favorittmerke og produseres i raw denim. Siden de ikke er forbehandlet kan de ofte være litt stive i starten, men blir bare bedre jo mer en bruker dem. De tilpasser seg din unike kroppsform og varer i årevis om de blir behandlet rett.  For entusiastene er dette det eneste som gjelder! 

Naked & Famous utmerker seg også ved å blande andre materialer inn i denim-stoffet. Se opp for både sjøgress, kevlar og kashmir-ull! At Naked & Famous sys og eksporteres fra Canada gjør dessuten kommunikasjonen betydelig enklere, og en kan føle seg sikker på at de som lager buksene behandles rett. Syernes arbeidsvilkår er nemlig en forutsetning for hvem IK velger å handle fra.

Selvplukk her og der 

Den oppmerksomme leser vil kanskje ha lagt merke til at de nevnte merkene da må være nye jeans all den tid de kjøpes fra produsenten? Det rimer jo ikke nødvendigvis med vintage. Faktisk er det bare rundt halvparten av utvalget i butikken som er vaskeekte vintage. Men at de nye produktene lages på gamlemåten og med gammeldags kvalitet gjør at de fortjener en plass hos Vintage Jeans.  

Ekte vintage, altså plagg som er mellom 20 og 100 år gamle, finner IK på så ymse steder som bruktbutikker i Berlin og den lokale Fretexbutikken i Telemark, hvor hun opprinnelig kommer fra. Dog har utvalget blitt mindre de siste åra, det ble rett og slett ikke laget den kvaliteten hun er ute etter fra tidlig 2000-tall. 

Det å supplere med nye jeans laget på gamlemåten har derfor blitt løsningen.  

En virkelig vintage-perle det er verdt å trekke frem er dog 501-buksa utstilt over disken. Den er minst 55 år gammel og om IK noen gang går med på å selge den (lite trolig), må kjøper være forberedt på å bla opp et fem-sifret beløp, minst!  

Bærekraftig, selvfølgelig 

Selv om det er jeans som er grunnlaget, lidenskapen og livsblodet for butikken, føres det også andre produkter. Kvalitets-solbriller til en lav pris, testet mot mer kjente merker av IK selv, og fairtrade t-skjorter i bomull kan få deg til å fantasere om en altfor fjern sommer.  

At merke-solbriller koster for mye er vel de fleste enige om, men her gjøres det altså noe med det. At t-skjortene er fairtrade er en absolutt betingelse. De fremstilles miljøvennlig, og det betales en anstendig lønn til de som lager dem. Tekstilbransjen er dessverre kjent som en klimaversting globalt sett, men det er med grep som dette forandring faktisk skjer. Ingen er for små til ikke å telle med i det store regnskapet! Som for virkelig å understreke dette – og fordi det å reparere ting alltid vil være det mest bærekraftige, kan du også få utført enkle reparasjoner på dine Naked & Famous jeans her.  

Lidenskap for Løkka 

At IK valgte å videreføre vintage-denim på bekostning av vintage-alt annet, har med lidenskap å gjøre. Det er den samme lidenskapen som gjør at hun ikke gir opp, men tilpasser seg de skiftende forholdene. Dagens konsept som bare er drøyt måneden gammel, er barnet til en vintagebutikk i Leirfallsgata og en jeansbutikk i Rathkes gate. Det er denne lidenskapen som fremfor noe kjennetegner miljøet på Løkka, og gjør at vi føler oss sikre på at IK og Vintage Jeans blir å finne her i mange år til! 

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide