Skip to main content

Ølakademiet – Kunnskap og tørst i skjønn forening

By 26. september 2022Løkkasteder

Vandrer du langs Grünerløkkas gater, uten blikket klistret til den å så obligatoriske lomme-skjermen, er det mange steder å bli nysgjerrig på, og undre seg over hva de egentlig driver med. 

Går du for eksempel i Nordre gate, vil du kanskje legge merke til en diskré dør ved siden av 7-Eleven på Schous Plass. Skiltet over hinter om at etablissementet innenfor kan tilfredsstille to av menneskets mest basale behov; Øl og kunnskap!

Her holder nemlig Ølakademiet til, og få vet mer om hva øl er, hvordan øl skal nytes og hvorfor øl er beviset på at Gud elsker oss og vil at vi skal være glade. 

Det er nok mang en tørst sjel som forgjeves har dratt i døra til Ølakademiet for å sikre seg noen livgivende dråper. Men på Ølakademiet fungerer det litt annerledes. Det er hverken en bar, pub eller restaurant, men et kurssted, kun åpent etter avtale. Men å sikre seg en avtale her, om det skulle være på ølsmaking, bryggekurs eller noen av de andre aktivitetene Ølakademiet tilbyr, kan bli en svært givende opplevelse. 

Sideprosjektet

Ølakademiet startet opprinnelig som et sideprosjekt under den nå nedlagte Akersberget Restaurant i 2008. Jørn Tore Persen og Bjarte Lie, gründerne bak Ølakademiet, begynte så smått å lære opp gjestene på restauranten i ølkultur. Da restauranten ble lagt ned i 2013 flyttet det som nå var blitt Ølakademiet for en periode til BRU pub før det til slutt fant sine egen «hjemmebane» i Thorvald Meyers gate 7 i 2015. Her holder Ølakademiet fortsatt til, og siden de flyttet inn har det bare gått oppover!

Ølakademiet har fått med seg Luis Herreros på laget som daglig leder. Sammen med 18 ølguider misjoneres det om øl. Ifølge Luis er det morsomste med å drive et Ølakademi – smakingene.

Uvante kombinasjoner

Som noen av de fremste i faget, vet kursholderne på Ølakademiet akkurat hvilke smaker som kan kombineres. Om det er ost og øl, sjokolade og øl, øl og whisky eller øl og akevitt, kan du være sikker på at glassene du presenteres for er nøye utvalgt og kuratert. Å smake riktig og vite hvilke smaker en skal kjenne etter er alfa og omega for selve opplevelsen. Øl og sjokolade er to fornøyelser folk flest ikke tror passer så bra sammen, men gjort riktig kan det være en perfekt kombinasjon. 

Utrolig nok er det ikke alle der ute som er like begeistret for øl som undertegnede. Men fortvil ikke, også for disse tilbyr Ølakademiet unike opplevelser. Sider er et stadig mer populært alternativ til øl, og det finnes et stort mangfold å velge mellom. Er du ute etter sterkere saker finnes det i tillegg til nevnte whisky og akevitt også sakesmakinger hos Ølakademiet.

Det er sjeldent sunt å drikke på tom mage. Om sjokolade og ost ikke fyller opp godt nok, kan du jo komme på burger og øl kurs. Her er det tilbehøret på de forskjellige miniburgerne som spiller hovedrollen og avgjør hvilke øl som serveres. Vil du virkelig slå på stortromma, er det fem-retters kurset med tilhørende øl du bør gå for. Dette foregår av logistiske grunner på Nedre Foss gård, et stenkast fra Ølakademiet. Det serveres sesongbaserte retter og fokuserer på rollen øl har spilt i gjestebud her til lands, helt tilbake til vikingtiden! Er du av den hjemmekjære sorten kan du til og med bestille ekspertene hjem til din egen stue. 

Fra Akersberget og østover

At Ølakademiet endte opp på Grünerløkka kan best beskrives som en heldig tilfeldighet. Da de flyttet inn i sine nåværende lokaler hadde de allerede vært i området i flere år, på nevnte Akersberget og senere på BRU i Vulkanområdet ved Akerselva. Det var i disse årene at håndverksøl og hjemmebrygging virkelig begynte å slå an og (som vanlig) lå Grünerløkka i forkant av utviklingen. Plasseringen har også ført til samarbeid med andre Løkkabedrifter. Nedre Foss Gård er allerede nevnt, og når Ølakademiet arrangerer Bryggeribesøk ender de opp på Løkkas eget bryggeri, Grünerløkka Brygghus. 

Som de fleste andre bedrifter sleit også Ølakademiet under pandemien. Løsningen ble å avholde digitale ølsmakinger. En handleliste og en zoomlink var det som skulle til for å holde skuta flytende. Det er vel også rimelig å anta at det å sosialisere i en organisert, profesjonell ølsmaking hjalp på mer enn bare tørsten under denne tiden. Det tyder i hvert fall antall deltagere på, og er et godt bevis på hvor langt enn kommer med litt kreativitet – og godt øl da, selvsagt!

At digitalisering og fjernundervisning tok noen lange sprang under pandemien har ført til at utdanningstilbudet til Ølakademiet nå er mer tilgjengelig enn noen gang. Hvor ellers kan en utdanne seg til ølsommelier eller fullbefaren ølkelner, enn nettopp her? Ølakademiet samarbeider med det anerkjente London-baserte Beer & Cider Academy, og selv om kursmateriellet er på engelsk tilbys forelesningene nå på norsk. Kurset består av tre steg som løfter deg stadig høyere opp i ølkunstens vidunderlige verden. Fullfører du disse og består den avsluttende eksamen kan du med rette kalle deg Beer and Cider Accredited Beer Sommelier! Flottere tittel skal en lete lenge etter, og kurset kan selvfølgelig tas lokalt på Løkka.

Hva er det beste øllet?

At gjengen på Ølakademiet vet mer om øl enn ca. 99.9 prosent av den øvrige befolkningen er ganske så åpenbart. Ikke bare holder de kurs om brygging, ølsmaking og hvordan en kan gjøre øl til et levebrød. De deltar i juryer som bedømmer årets juleøl/sommerøl/påskeøl, og instruerer den gemene hop i hvor en skal legge igjen sine ølpenger. Av den grunn var det rent ut umulig å få ut av dem akkurat hvilken øl de selv liker best. Profesjonell nøytralitet er selvfølgelig ytterst viktig, selv om alle øltester utføres som blindtester. 

Besøker du Ølakademiet kan du likevel få en ide om hva som er i vinden akkurat nå. Alle ølsorter som serveres her er nøye utvalgt av Luis og han hinter om at egne preferanser kanskje spiller en liten rolle akkurat her. Det legges også vekt på nye, spennende ølsorter og gjerne norskprodusert øl. 

Det er mye rart som brukes som ingredienser i øl i dag. Renhetsloven av 1516 som sier øl kun skal brygges av malt, humle og vann, er definitivt gått ut på dato. Hva synes det f.eks. om øl med smak av pizza Grandiosa og brukte pengesedler? Eller marshmallows og sjokolade? Begge typene finnes og får det ellers uvanlige gulrotølet til å virke ganske så hverdagslig. Vil du virkelig skille deg ut på ølfronten kan islandske Einstøk plukkes opp på et velassortert pol. Her er maltet visstnok røyket over tørket sauebæsj…

Ølakademiet er en suksesshistorie av Grünerløkkatypen. Fra et side-prosjekt, via en bar, til et stadig mer spennende konsept som fortsetter å vokse og utvikle seg. I dag er de også til stede i Bergen, Trondheim og Stavanger, men det er kjelleren på Schous plass som er og blir moderskipet!

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide