På vei over Schous Plass forbanner jeg holka nok en gang. Denne vinteren har liksom vært for mye av alt. For mye snø, for mye regn, for mye is. Men da jeg endelig er trygt over plassen og fremme ved min destinasjon er det som vinteren smelter bort, i hvert fall for en stund.
Smykke- og kunstbutikken Maral Kunst er som en lys og varm oase, et inviterende sted det er vanskelig å forlate. Butikken er hjertebarnet til Maral Jafarian, som flyttet til Norge fra Iran i 2014. Som alle uavhengige butikker og studioer er den resultatet av hardt arbeid, men også tilfeldigheter og en usedvanlig stor mengde lidenskap.
Denne lidenskapen springer ut fra Marals mange kreative disposisjoner.
Allerede som ingeniørstudent i Iran fant hun ut at det var mye morsommere og viktigere for henne å skape kunst, nærmere bestemt malerier. Da hun av familiære grunner kom til Norge i 2014 tok hun med seg denne lidenskapen. Og fant fort ut at ting fungerer litt annerledes her i det kalde nord.
Hun integrerte seg i det norske samfunnet med språkopplæring og jobbkurs mens hun trålet byens gallerier. Svarene hun fikk fra galleristene var ofte det samme; kunsten din er god men vi er fullbooket i lang tid.
Dette stoppet ikke Maral som i stedet oppsøkte kafeer og restauranter og fikk lov til å henge bildene sine der. Men selv om utstilte bilder er et skritt i riktig retning fører det ikke umiddelbart til mat på bordet. Derfor gjenopplivet Maral en annen lidenskap da hun oppdaget det ukentlige søndagsmarkedet på Blå, nemlig smykker og smykkedesign.
Kort fortalt skapte hennes bod og nærver her nok blest til at hun i mars 2016 kunne åpne sin egen butikk på Schous Plass. Maral fortsatte likevel å være på søndagsmarkedet helt til covid stengte det ned i 2020.
Da gjaldt det å tenke nytt!
Det ble fort klart at mye av tiden fremover ville bli tilbrakt på nett og som enhver kreativ entreprenør har Maral selvfølgelig full tilstedeværelse på de forskjellige plattformene. Det var også her hun holdt hodet over vannet under pandemien. Hver dag la hun ut en ny ring eller smykke til en sterkt rabattert pris. Her var profitt underordnet, det gjaldt å bygge merket og holde seg aktuell. Noe riktig må hun ha gjort, for da Norge endelig åpnet opp igjen var det kø utenfor Maral Kunst!
Alt er muligheter
Maral er en dame som ser muligheter, ikke hindringer. Da hun overhørte butikken sin omtalt som en av Oslos skjulte perler startet hun en eksklusiv smykkekolleksjon som hun kalte Hidden Pearl Jewelry. Som smykkebutikker flest fikk hun ofte spørsmål om hun kunne gjøre inngraveringer. Vel, etter en investering på en del titalls tusen kroner så gjør hun det nå med glede. Så mye faktisk at hun konsekvent refererer til inngraveringsmaskinen som babyen sin!
Om en kunde kommer inn som har den ubestemmelige faktoren Maral ofte ser etter, vel da kan den kunden fort ende opp som modell for smykkene eller klærne hennes. Ja, for i tillegg til maleriene og smykkene har Maral også sin egen lille kleskolleksjon. Per i dag fører hun jakker/kåper i turkmensk stil og sjal med hennes egen kunst trykt på. Så om du både liker klærne og kunsten er det faktisk mulig å få både i pose og sekk her.
Aldri gi opp
Maral er et skoleeksempel på hva det er mulig å oppnå med hardt arbeid, visjoner og lidenskap. Fra å ha blitt rykket opp med roten da hennes daværende ektemann fikk jobb i Norge, til å miste plattformen som søndagsmarkedet var under pandemien, blomstrer butikken nå mer enn noen gang. Men Maral har alltid nye planer. Øverst på ønskelista er et kafegalleri i Markveien, bedre egnet til å vise frem kunsten hennes. Å en dag kunne åpne noe på Frogner eller Majorstua er også i tankene hennes. Det er jo ingen grunn til disse områdene skal frarøves litt Maral-energi!
Men det er butikken på Schous Plass som er og blir kjernen, her alt startet. Det er ingen tvil om at Maral har måttet jobbe hardt og lide gjennom mange søvnløse netter for å komme dit hun er i dag. Til unge aspirerende kunstnere sier hun at det er bra å være seg selv, men vel så viktig å vite hvem du vil være. Vær klar over at alt er en prosess og den prosessen er ofte smertefull. Positiv energi er den beste vitaminpillen.
En dag, sier Maral humoristisk, vil Toftes gate som går forbi butikken hennes bli døpt om til «Maral Kunst gate» Noe sier meg at det faktisk kan skje. Energien er i hvert fall tilstede!
Foto: Erlend Øyan