Skip to main content

Kunstnerløkka

By 22. september 2020Løkkanytt, Løkkasteder

 – eller hvordan bli interessant på neste middagsselskap

Det er et par temaer som gjerne går igjen ved norske middagsbord. Været, renta, k(o)rona og den lettere oransje presidenten i USA. De to første er trygge, kjedelige og alltid aktuelle. De to siste mer skremmende og muligens historie om ikke så altfor lenge. Vel og bra for menneskeheten hvis det går slikt, men det er liten fare for at de uunngåelige, pinlige stillhetene som kan oppstå i de fleste samtaler i det ganske land, kan bli langt flere. Sagt annerledes, la oss finne noe annet å snakke om.

La oss snakke om kunst!

Byen vår har mye å skryte av på dette feltet. Edvard Munch er anerkjent som en av de aller største ekspresjonistene gjennom tidene. Gustav Vigelands installasjon i Frognerparken er faktisk verdens største skulpturpark utført av en kunstner. Nyere tilskudd som Astrup Fearnley museet på Tjuvholmen og Ekeberg skulpturpark har bidratt til å løfte Oslo opp som en kunstdestinasjon i verdensklasse. Men å kun forholde seg til de aller største kan vel i lengden bli litt…mainstream?

Det er jo ikke slik at det ikke skapes lenger, at alt det beste ligger bak oss.

Neida, kunstscenen i Oslo lever i beste velgående! Nye og gamle kunstnere skaper, provoserer, inspirerer og leverer. Kunstnere som om en femti til hundre år kanskje har sitt eget museum der nede i Bjørvika (om det fortsatt er tørt land vel og merke). Men å finne frem til disse, og kanskje om noen års tid kan si «hun så jeg da hun var fersk i gamet» eller «han der ble skikkelig full på debututstillingen sin, jeg vet for jeg var der», er ikke alltid like lett. De er der, selv om det ikke alltid er like lett å få øye på.

Derfor har vi satt sammen en enkel oversikt og guide til gallerier og kunsthandlere i den mest levende og kreative delen av Oslo; Grünerløkka. Bydelen som huser de største læringsinstitusjonene for kreative fag i byen, og en liten skare med uavhengige gallerier.

Gallerirunden

Siden Grünerløkka heller svakt sørover anbefaler jeg generelt å starte øverst på Løkka, om enn skal utforske og tilbringe dagen sin her. Ta for eksempel trikken til Birkelunden og beveg deg noen kvartaler vestover, til Steenstrupsgate. Rett nedenfor Foss videregående skole ligger Galleri Seilet. Dette galleriet drives av Kunst i Skolen og viser frem og selger samtidsgrafikk og unik grafikk fra fra de siste 70 årene. Litt lenger ned og til høyre inn Seilduksgata ligger selveste Kunsthøyskolen i Oslo. Her har elevene et studentdrevet visningsrom, Galleri Seilduken med et stort spenn i de forskjellige utstillingene.

Galleri Heer

Galleri 69 grader nord

Galleri Purenkel

Atelier Nord

Neste anbefalte stopp ligger i krysset Markveien-Seilduksgata. Galleri Heer er en virkelig stayer på Grünerløkka. På denne adressen har de vært siden 1986 og drives av ekteparet Aleksandra og Olav Postmyr. Som kunstentusiaster velger de selv ut den kunsten og de kunstnerne de selv liker for utstillinger. Utstillingene varer gjerne 2-3 uker, og fremtidige utstillinger annonseres på nettsiden.

På denne delen av Grünerløkka ligger galleriene tett og du trenger ikke gå lenger enn over gata for det neste. Galleri 69 grader Nord eies og drives Guro Lidahl og har holdt til her siden 2015. Hun er, som gallerinavnet hinter om, opprinnelig fra Nord-Norge. Dette gis det uttrykk for i kunsten hennes; bildene er store, dramatiske og fargerike som jo naturen nordpå er.

Fortsett nedover Markveien til du kommer til Olaf Ryes Plass. Ta til høyre inn Grünersgate og du finner Purenkel Galleri. Purenkel drives av Line Marsdal som har holdt til på Løkka siden 2002. På Purenkel finner du kunst med en urban uttrykksform. Line selger både sine egne verk, og samarbeider i tillegg med et tyvetalls andre kunstnere som leverer til Purenkel. Det er altså ikke utstillinger på «vanlig» måte, heller en salgsutstilling som fornyer seg samtidig som temaet og feelingen er den samme.

På motsatt side av Olaf Ryes Plass, ligger Atelier Nord. I et staselig gammelt bygg, kjent som Hauges Minde, har Atelier Nord holdt til siden 2011. Her er det fokus på mediekunst som lyd og videoinstallasjoner. De har visningsrom i 1. etasje og i 2. etasje kan mediekunstnere søke om å låne og bruke redigeringsrom. Et sted det både vises frem og skapes kunst.

Rundt hjørnet i Markveien finner vi Brudd Kunsthåndverk, et klassisk eksempel på at kunst kan være både nyttig og praktisk. Brudd har holdt til på Løkka helt siden 1985. I alt 15 kunstnere er tilknyttet Brudd, og lager og leverer smykker, keramikk og glasskunst. Her kan du være sikker på å få med deg et helt originalt verk!

Skaperverket

BRUDD kunsthåndverk

Galleri Schaeffers Gate 5

Litt i samme stil driver Skaperverket helt nederst i Markveien. Her er det en gjeng designere som har gått sammen om å starte og drive butikk. Alt fra t-skjorter til såper og gavekort, alle med et unikt uttrykk. Det du finner der i dag kan være borte i morgen for aldri å komme igjen. Det handler om å skape og å skape noe nytt.

Rett over gaten ligger Grünerløkka Lufthavn, et kunstnerfellesskap som også huset Galleri 69 og Café MIR. Dette er et midlertidig oppholdssted, inntil lokalene i Toftes gate er ferdig oppusset. Galleri 69 er kunstnerdrevet, og opptatt av å vise mangfoldet og presentere det som ikke alltid er synlig andre steder. De siste årene har galleriet hatt en tydelig vending mot det lokale og skapt en interesse for hvordan kunst og kunstnere bidrar til og belyser byutvikling og sosiale fenomener. Galleriet har siden 2004 holdt til på nedre Grünerløkka.

For neste kunstopplevelse må du bevege deg over Thorvald Meyersgate til Sverdrups gate. Her, i nr. 9, ligger Galleri S9. Galleriet har vært her siden 2009 og drives av Elin Eldnes. S9 har en særdeles variert palett av kunstnere fra både inn og utland og har vanligvis en ny utstilling hver 14. dag. Et sted det kan lønne seg å besøke jevnlig med andre ord.

Dagens siste kunstopplevelse ligger et par kvartaler unna S9. CYAN studio, i Jens Bjelkes gate 13, er både et studiokollektiv og et galleri. I tillegg leier de ut et fullt utstyrt, analogt mørkerom for fotokunstnere som driver på «gamlemåten». Hos CYAN er det lav terksel for kunstnere og fotoentusiaster som vil prøve seg frem. De har stilt ut for studenter, fotoklubber og internasjonale navn. I tillegg har de et mørkerom og visningsrom i Trondheimsveien 32. Sjekk nettsiden for aktuelle utstillinger og åpningstider.

Dagens Grünerløkka er et urbant og trendy område. Slik har det ikke alltid vært. Det var på 80 og 90-tallet grunnlaget for dagens Løkka ble lagt. Da kom kunstnerne. Da kom kreativiteten. Næringslivet fulgte etter da Løkka plutselig ble kult. Selv er jeg glad og takknemlig for at kunsten og kreativiteten lever i beste velgående her. Det er den som utvikler og fornyer oss. Det er den som gjør Grünerløkka til noe spesielt. Ta deg tid til å oppleve den, det vil du få tilbake for – i neste middagsselskap, der du blir midtpunktet!

Har vi glemt noen? Ta kontakt med oss!

Adresser

Galleri Seilet
Fossveien 24 Inngang fra, Steenstrups gate.

Galleri Seilduken
Fossveien 24

Galleri Heer
Seilduksgata 4B, hjørnet Markveien

Galleri 69 grader Nord
Seilduksgata 5 D, inngang Markveien

Purenkel Galleri
Grüners gate 3

Atelier Nord
Olaf Ryes Plass 2

Brudd Kunsthåndverk
Markveien 42

Skaperverket
Markveien 60

Galleri 69
Markveioen 61

Galleri S9
Sverdrups gate 9

CYAN studio
Jens Bjelkes gate 13

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide