Den 17. juni åpnet endelig det lenge etterlengtede Klimahuset i Botanisk Hage. Et splitter nytt læringssenter, passende nok anlagt i byens vakreste hage, der nye og gamle generasjoner skal lære om hvordan klimaendringer skjer, hvordan de påvirker oss og viktigst av alt, hva vi kan gjøre med det.
Klimahuset er bygget på initiativ fra, og i stor grad finansiert av, investor Jens Ulltveit-Moe, tidligere klimaskeptiker som «så lyset» etter å ha satt seg grundig inn i klimaspørsmålet. Opprinnelig ville han støtte byggingen av Veksthuset, et lenge planlagt prosjekt for Naturhistorisk museum, men da dette ble nedprioritert tok han selv initiativ til byggingen av et formidlingssenter for klimaspørsmål.
Han mener at løsning ikke kommer uten forståelse og at det er de fremtidige generasjoner vi må satse på. Derfor er utstillingene utformet og tilpasset ungdom fra 14-16 år. (Forskning viser at det de forstår, vil sannsynligvis de godt voksne også forstå).
Bærekraftige teknologi
Selve huset er bygget med den mest bærekraftige teknologi tilgjengelig. Det driftes av solcellepaneler som leverer overskuddsenergi videre til nærliggende bygg under riktige forhold. Automatiserte vinduer åpnes og lukkes etter temperatur og oksygennivåer innendørs og regnvann samles i en liten foss på taket. Denne renner videre gjennom klimahagen på husets sørside. Klimahuset er tegnet av Lund Hagem arkitekter, kanskje mest kjent for det nye bibiloteket i Bjørvika.
Men det er på innsiden det virkelig skjer. Det første som møter deg er et utsnitt av et kjempetre, der årringene går tilbake til vikingtiden, minst! Her kan vi se med egne øyne hvordan vær og klima har gitt ulike vekstvilkår for treet gjennom hele dets levetid.
Alle kan bidra
Videre følger den interaktive utstillingen «Vi står i det nå». Den foregår i tre rom med fokus på hvert sitt tema. Det starter med å forklare hvordan klima fungerer. Hvordan det har endret seg fra tidenes morgen til i dag, hva som er naturlig og hva som er menneskeskapt. Deretter følger det kanskje mest deprimerende rommet; konsekvensrommet. Her vises det, med tydelige visuelle bilder, hva vi har i vente om vi ikke klarer å endre den globale oppvarmingen. Heldigvis venter løsningsrommet på oss. Her kan du, ved å velge dine foretrukne måter å hjelpe til i klimakampen, finne ut hvordan du best kan bidra til å få verden tilbake på rett spor.
Løsningsrommet hjelper på fremtidstroen!
Foto: NHM/Jarli&Jordan
Disse rommene omkranser det audiovisuelle rommet i midten av bygget. Store lerreter og prosjektorer viser dramatiske og stemningsfulle videoer av vær og klima.
På vei ut passeres den etterhvert så obligatoriske selfieveggen. Men her er det ikke bare egenpromotering som gjelder. På denne selfieveggen oppfordres du nemlig til å skrive et stikkord om hva du vil fokusere på for å minske klimaavtrykket ditt. Og når det først er ute på nettet er det ingen unnskyldning for ikke å følge opp.
Digital Arendalsuke
I tillegg til dette er sørfløyen av Klimahuset et innbydende amfi og allerede fra 10.-12. august avholdes «grønn» digital Arendalsuke her, noe som selvfølgelig blir streamet over Klimahusets hjemmesider.
https://www.nhm.uio.no/klimahuset/arrangementer/1008-gronn-digital-arendalsuke.html
Det var storfint besøk da Klimahuset åpnet tidligere i sommer.
Foto: NHM/Jarli&Jordan
Klimahuset er et flott tilskudd til en allerede fantastisk Botanisk Hage. Men det er også noe mer. Klimahuset er en påminnelse om hva som skjer og hvor ille det kan bli. Men det lærer oss også at det er håp. Vi inspireres, påminnes og motiveres til å gjøre det vi kan. Og når selfien er postet, så har du forpliktet deg.