Skip to main content

Grünerløkka Brygghus – Løkkas eget bryggeri

By 28. desember 2021januar 3rd, 2022Løkkasteder

Det sies at når mennesket legger planer, ler Gud. At tilfeldigheter spiller en større rolle her i livet enn vi liker eller er klar over, er nok uansett ganske sikkert. Smått tilfeldig var det i hvert fall at Kjetil Johnsen endte opp på Løkka og ble med på å starte flere av de mest kjente og kjære stedene vi har her i dag.

Haldenseren, som gjorde det eneste riktige og flyttet til Oslo på 90-tallet, hadde sin første jobb i restaurantbransjen i hovedstaden på Revierhavna Kro på Hovedøya.

Der ble han kjent med Ned Leukhardt og da Ned startet Mucho Mas i Thorvald Meyersgate, ble Kjetil like gjerne med på lasset.

Etter et par år som kokk på Mucho Mas gikk han videre til Bar Boca, først som bartender og etterhvert som barsjef.

Derfra var veien kort til medeier og daglig leder i Parkteateret Bar og medgründer i Aku-Aku Tiki Bar, hvor han fortsatt har eierinteresser. Det har han også i Vespa og Humla, og han var også med på å starte nå nedlagte Nighthawk Diner i sin tid. 

Brygghuset

En skulle tro at med en slik CV burde da gründerkløa ha gitt seg for lengst? Eller er det kanskje slik at når en først har begynt så går det ikke å slutte?

Uansett hadde Kjetil nok en plan og en drøm om stedet han mente Løkka fortsatt manglet.

Det var som barsjef på Parkteatret at øl-interessen hans for alvor ble vekket, og hva var vel da mer naturlig enn å starte et sted for ølentusiastene!

Slik så Grünerløkka Brygghus dagens lys i 2010, sentralt beliggende i Thorvald Meyersgate, midt mellom Bar Boca og Aku-Aku.

De første årene handlet Kjetil inn spesialøl fra mikrobryggerier som Nøgne Ø og Kinn, men parallelt jobbet han med et prosjekt som skulle gjøre eksterne leverandører overflødige.

Bryggeriet

I Københavngata 2, bare et steinkast fra puben, ligger nemlig kjernen i virksomheten, selve bryggeriet!

Til høyre for Vespa & Humla og inn en koselig bakgård, preget av virksomheten, brygges det årlig mellom 150 000 – 200 000 liter av det flotteste Løkkabrygg.

Her får Kjetil uvurderlig hjelp av bryggmester Inga Greve. Utdannet både innenfor bryggekunsten og som sertifisert ølservitør tør vi påstå at brygget er i de beste hender. At hun også jobber som foredragsholder for Ølakademeiet på Schous Plass, har ført til et godt samarbeid mellom disse to bastionene innen ølkunst på Løkka.

Det er også i bakgården at Grûnerløkka Brygghus har sitt eget ølutsalg. I skrivende stund tilbys hele 12 ulike øl her og det kan nevnes at i kategorien butikkstyrkeøl er det Løkka Nøttebrun som er Kjetils personlige favoritt.

Har du ikke mulighet til å komme i Ølutsalgets åpningstid (Onsdag-Lørdag, 13-18) går det selvfølgelig fint å bestille hjemlevering med enten Foodora, Wolt eller Amoi.

Som om ikke det var nok er Bryggeriet og bakgården også arena for Grünerløkka Mikrobryggfestival og Oslo Mikrobryggfest.

Her møtes opptil 20 forskjellige bryggerier for å smake, rise, rose og kose seg med øl-nerding på høyeste nivå to ganger årlig. Festivalene har tiltrukket seg opptil 400 publikummere og Kjetil håper på å få arrangere nye festivaler i juni og august neste år. En viss pandemi har naturlig nok sørget for avlysninger i år og i fjor.

Og klarer en ikke vente på festivalen er det bare å kontakte bryggeriet. Her arrangeres nemlig omvisninger, hvor en både får grundig innsikt i bryggeprosessen og selvfølgelig smaksprøver!

Kortreist og selvforsynt

I dag er puben selvforsynt med sitt helt eget og svært kortreiste brygg. Alle øytypene er laget på egen oppskrift og med hele 20 tappelinjer på puben bør det finnes noe for alle og enhver. Og som for å understreke hvor genuint lokalt ølet er, er til og med etikettene designet i nærheten.

De lages nemlig av Mari-Anne Bjørningstad, markedsansvarlig og grafisk designer for Parkteateret. Illustrasjonene som pryder noen av etikettene er laget av Ronny Haugeland, tidligere bartender på Brygghuset og Grünerløkkas egen bingokonge! 

Covid og tiden etter

Det gjentas til det kjedsommelige, men faktum er at pandemien har påvirket mindre bedrifter som barer og restauranter spesielt hardt. For Grünerløkka Brygghus har det vært avgjørende å kunne holde ølutsalget fra Bryggeriet åpent gjennom pandemien. 

Men allerede før nedstengingen i mars 2020, var det krevende å drive pub i Thorvald Meyers gate. Den lange oppgraderingen av Løkkas hovedgate førte til mindre gjennomstrømning og færre besøk. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. NyeThorvald Meyers gate byr nemlig på svært mye bedre plass til en ordentlig uteservering. For Brygghuset, som inntil da ikke hadde mye å by på med tanke på utepils, har dette vært en gamechanger. Neste år håper Brygghuset på ennå flere utebord; det finnes vel knapt et bedre sted å se livet flyte forbi enn solsiden øverst i Thorvald Meyers gate. 

Mat og Musikk

Før sommeren kommer skal vi gjennom en vinter, og da er det innekos som gjelder. I tillegg til det gode ølutvalget serverer Brygghuset klassisk, amerikansk og engelskinspirert pubmat. Fremover planlegges det også et ukas middag-konsept bestående av norsk og utenlandsk rustikk tradisjonsmat.  

Med godt øl og god mat hører det selvfølgelig med god musikk til. Det arrangeres musikalpub, jazzpub og konserter med jevne mellomrom og den andre helgen i desember er det Kjetils eget band, Onkel Tuka, som står på scenen. For om ikke alt det ovennevnte var nok, spiller Kjetil mandolin i bandet som har gitt ut ikke mindre enn ti plater siden starten på 90-tallet. De har spilt hundrevis av konserter og til og med dratt med seg en Spellemannspris!

En tradisjon som lever videre

På Grünerløkka har det blitt brygget øl i minst 150 år. Schous og Ringens bryggerier var begge vel etablert da dagens Grünerløkka vokste frem på slutten av 1800-tallet. De gamle fabrikkbyggene ligger i dag som ankringspunkter på hver sin side av Løkkas kjerneområder. 

De har fått sin verdige arvtaker i Grünerløkka Brygghus som, selv om er betydelig mindre, så avgjort gjør opp for det med den høye kvaliteten og lekne tilnærmingen til bryggerikunsten. Brygghuset er nok et eksempel på hvordan historien går hånd i hånd med fremtiden på Grünerløkka, og sementerer påstanden om at den lille, store landsbyen vår virkelig har alt en kunne ønske. 

Foto: Kjersti Hegna / J.R. Johnsen

Erlend Øyan

Skribent og Osloguide